• domov
  • Zanimivosti
  • Zaradi vse večjega porasta veganstva, reja goveda v Bristolu propada

Zaradi vse večjega porasta veganstva, reja goveda v Bristolu propada

Rejo goveda v mestu Bristol v Angliji, je vse večji porast prehranjevanja s pretežno rastlinami, močno zaznamoval.

Po poročanju angleškega portala Bristol Live Post, vse večji porast prehranjevanja z rastlinsko prehrano, resno ogroža živinorejo v regiji mesta Bristol. Direktor podjetja Regency (oskrba gostinske industrije) Alex Demetriou, je za portal povedal, da je povpraševanje po govejem mesu upadlo za 5 odstotkov v primerjavi z lanskim letom.

Demetriou je v izjavi povedal: ”Za tak upad povpraševanja po mesu, je krivo pretežno rastlinsko prehranjevanje ljudi. Tak način življenja je najbolj popularen in hitro rastoč trend, ki je kadarkoli obstajal.”

Strokovnjakinja za prehrano Anna Mapson je za Bristol Live Post dejala: ”Vse več ljudi je iz jedilnika odstranilo živalsko meso zaradi škodljivega vpliva, ki ga ima na planet. Veliko pa je tudi ljudi, ki se ne prehranjujejo z mesom predvsem zaradi zdravja. Rastlinojedci ponavadi pojedo manj nasičenih maščob in več vlaknin, saj pojedo več stročnic, polnovrednih žitaric in zelenjave. Vse več je strank, ki so se odpovedali mesu zaradi etičnih razlog in kasneje tudi zdravstvenih.”

Za več informacij o škodljivih vplivih živinoreje na okolje in zdravje ljudi, si preberite naš članek na tej povezavi.

V Angliji sedaj prihaja do težav, ker je premalo sezonski delavcev, ki bi delali v rastlinski pridelavi prehrane. To lahko posledično povzroči dvig cene sadja in zelenjave. Kmetovalci sedaj vlado pozivajo, naj dvigne shemo sezonskih delavcev in dovoli vstop v Veliko Britanijo 10.000 začasnim delavcem migrantom, namesto dovoljenih 2.500.

Bristol je po poročanju raziskave eno izmed najbolj veganom prijaznih mest. Zraven bogate izbire veganskih restavracij, je neko podjetje v mesto pred kratkim predstavilo celo veganske prodajne avtomate, ki jih lahko postavijo v šole, bolnišnice in ostale javne ali privatne ustanove. V raziskavi so med drugim tudi povedali, da je v samem mestu Bristol več iskanja veganskih vsebin na brskalniku Google kot v drugih mestih po svetu.