• domov
  • Živali
  • Umrl je zadnji samec sumatranskega nosoroga v Maleziji

Umrl je zadnji samec sumatranskega nosoroga v Maleziji

Zadnji samec sumatranskega nosoroga v Maleziji je umrl, kar pomeni velik udarec za vrsto, ki je že sicer na robu izumrtja.

Tam, kot je bilo ime nosorogu, je živel Tabin Wildlife rezervatu v mestu Sabah v Maleziji. Naravovarstveniki so Tama in dve samici skušali spariti, kar se je izkazalo za neuspešno nalogo.

Ena izmed obeh samic nosoroga je že bila evtanizirana zaradi raka, druga samica po imenu Iman je trenutno edini živeči primerek sumatranskega nosoroga v Maleziji.

Samec Tam je bil v očeh malezijskih naravovarstvenikov ključ in edino upanje za oživitev vrste za katero ocenjujejo, da šteje le še približno 80 posameznikov, ki živijo v naravi, predvsem v bližini indonezijskega otoka Sumatra, manjše število nosorogov še biva na otoku Borneo.

Vrsto je opustošil divji lov in nenehno krčenje gozdov.

Samicam sumatranskih nosorogov se na rodilih pogosto razvijejo ciste zaradi predolgih premorov med parjenji. Razlog za nizko stopnjo parjenja med posamezniki je ta, da živijo izolirano, saj so na območjih zelo redko poseljeni.

Projekt ”The Sumatran Rhino Rescue project ” so ustanovili, da bi povečali možnost parjenja nosorogov tako, da jih polovijo in združijo.

Margaret Kinnaird ena izmed vodilnih članov pri Svetovnem skladu za naravo je povedala: ”Smrt Tama izpostavlja kako kritično pomembna so skupna prizadevanja, ki vodijo projekt Sumatran Rhino Rescue. Pomembno je, da sedaj polovimo preostale, izolirane nosoroge v Kalimantanu in Sumatri, ter se potrudimo po najboljši volji, da naredijo nekaj mladičev.”

Tam je doživel trideseta, kar je relativno normalna življenjska doba te živalske vrste.