S kokainom in pesticidi so okužene tudi sladkovodne živali

Rakci v angleških rekah so po raziskavah vsebovali sledi prepovedanih drog, pesticidov in farmacevtskih zdravil.

Znanstveni časnik Environment International je objavil zadnje podatke raziskave, ki je razkrila, da so ribe v rekah okužene s kemikalijami. Ekipa znanstvenikov iz univerze v Suffolku in King’s college-a v Londonu, je testirala 15 različnih terenov v večih rekah angleškega kraja Suffolk, da bi odkrili kakšne kemikalije se nahajajo v vodah.

Ekipa je presenečeno ugotovila, da niso našli sledi drog kokaina in ketamina, zdravil in pesticidov zgolj v vodah, temveč tudi v njihovih prebivalcih. Vsak izmed vzorcev vode je vseboval kokain, po poročanju znanstvenikov, pa so vzorci rečnih rakov, ki živijo v vodah, pokazali enake rezultate. Vsi vzorci majhnih živali so pokazali vsebnost kokaina in zdravil. To še ni vse, vzorci so namreč pokazali še vsebnost drog, ki gradijo ecstasy, metamfetamin in zdravilo Salbutamol, ki ga uporabljamo pri zdravljenju astme.  Dr. Leon Barron, predavatelj in glavni znanstvenik v šoli King’s College v Londonu, je za Daily Mail povedal: ”Odkritje takšne količine drog in zdravil v naravi je presenetljivo. Za pričakovati bi bilo, da takšne rezultate dobimo v velikih naseljih in mestih kot je London, ne pa v naravnih, manj poseljenih območjih, v katerih smo našli sledove vseh kemikalij. Med vzorci smo našli vsebnost pesticidov, ki so v Veliki Britaniji že zdavnaj prepovedani. Od kod izvirajo in kako so se znašli v naših vodah, je zaenkrat uganka.”

Znanstveniki bodo raziskovali ali so vode v takšni meri okužene le v območju Suffolk ali pa je kontaminacija nemara razširjena po vsej Veliki Britaniji in drugod. Zaradi vse večje ozaveščenosti o klimatskih spremembah in onesnaževanju okolja, lahko takšnih raziskav v bližnji prihodnost pričakujemo vse več.