Raziskave odkrile, da čebele obvladajo osnovno matematiko

Francoski državni center za znanstvene raziskave je to leto poročal, da so čebele sposobne seštevanja in odštevanja.

Matematika je bila dolgo časa predmet, ki so ga pripisovali le človeški inteligenci. Zadnja leta raziskovanja kažejo, da matematiko obvlada kar nekaj živali kot so golobi, papige in šimpanzi.

V novih raziskavah je ekipa znanstvenikov, ki jih je vodila Dr. Scarlett Howard, čebele najprej naučila, da so prepoznali barve kot simbole za seštevanje ali odštevanje. Modra barva je tako pomenila ”več”, rumena ”manj”.

Čebele so kasneje v labirintu raziskovale simbole. Ko so sprejele pravilno odločitev, so bile nagrajene s sladko tekočino, pri napačni odločitvi, so prejele grenko tekočino.

Fotografija: RMIT University

Na začetku labirinta so čebelice našle enega do pet likov, ki so bili pobarvani modro ali rumeno. V naslednjem prostoru so lahko odletele do originalnega števila lika, do števila lika, kateremu se je odštelo ali prištelo število in do nepravilnega števila. Se pavi, če so v začetku labirinta najprej našle moder lik, so kasneje morale poiskati originalno število lika, ki se mu sešteje ena, pri rumeni barvi pa odšteje ena.

V več kot 100 poskusih, so znanstveniki trenirali s 14 čebelami, ki so pravilni rezultat pokazale v 75 odstotkih, kot so znanstveniki poročali v Science Advances. Dr. Howard je učenje čebel primerjala z ljudmi, ki se prvič učijo povezavo med simboli in matematičnimi pojmi: ”Kot otroci se naučimo, da simbol plus pomeni, da dodamo več, minus manj.”

Profesor Adrian Dyer, ki je v raziskavi sodeloval je povedal: ”Naše raziskave kažejo, da je napredno numerično poznavanje, veliko bolj razširjeno tudi med nečloveškimi živalmi v naravi kot smo doslej predvidevali. Če matematika torej ne zahteva velikanskih možganov, lahko izdelamo nove načine in implementiramo nova pravila za izboljšanje učenja umetne inteligence.”

To ni prvič, ko so raziskovalci ugotovili, da čebele obvladajo števila. Prejšnje raziskave so pokazale, da znajo insekti šteti do štiri.

Tokrat je potekala prva raziskava, v kateri se je nevretenčarjem pokazal koncept ničelnega računanja – koncept, ki je celo ljudem težji v primerjavi z drugimi števili. Prvič so raziskovalci čebele naučili, da povezujejo številke s predmeti. Tako so čebele spoznale, da ”dve” lahko pomeni dve banani, dva drevesa ali dva klobuka. 

Matematika in preračunavanje števil čebelam morda ne koristi, njihove napredne možganske sposobnosti pa jim med iskanjem hrane omogočajo, da si zapomnijo različne kombinacije oblik in barve cvetov.

Dr. Dyer je še izjavil: ”Med iskanjem rešitev za kompleksne probleme pogosto odkrijemo, da je narava to že storila veliko bolj elegantno in učinkovito.”

Preberite si še zakaj vegani ne jedo medu.