• domov
  • Zanimivosti
  • Na Mallorci bodo po 2 letih prepovedi z avgustom letos ponovno prirejali bikoborbe

Na Mallorci bodo po 2 letih prepovedi z avgustom letos ponovno prirejali bikoborbe

Fotografija: The Local Spain

Na Mundotoru, spletni strani za bikoborbe, so včeraj objavili novico, da se bodo borbe ponovne pričele z 9. avgustom tega leta v Coliseo Balear areni, ki letos praznuje 90 let. Novica prihaja po dveh letih prepovedi bikoborb na območju otokov.

Bikoborba v avgustu je bila pred nekaj leti tradicija na otoku, vse do balearske zakonodaje v 2017, ki je prepovedala borbe. Ustavno sodišče je zakon razveljavilo. Zakonik Leyes de Toro (zakon bikov) iz leta 1505 v imenu kraljice Ivane I. Kastiljske, je vseboval 83 pravil in prepovedoval uboj bikov v areni. Zakon se je sicer razveljavil, vendar so se bikoborbe zaradi mnogih uredb, ki so sledile, povsem prenehale v določenih območjih.

Datum za letošnjo bikoborbo so že razglasili in tudi vstopnice je že mogoče kupiti, čakajo pa še na izdajo upravnega dovoljenja. Inšpekcija bo po poročanju preverjala prisotnost drog pri bikih, varnost arene in dostopnost alkohola pri mladoletnih osebah.

Palma de Mallorca, Alcudia, Inca, in Muro so mesta v katerih so se odvijale bikoborbe pred prepovedjo v letu 2017, trenutno je Mallorca edina napovedala vrnitev krvavega športa. Bikoborbe so sicer med predvsem mladimi vse manj priljubljene, Španci pa svoje tradicije kljub temu ne želijo končati.

Organizacija PETA poroča, da je po svetu na tisoče bikov vsako leto ubitih na grozljiv način. Skozi stoletja so bikom borbo vedno oteževali in jim onemogočili premoč v areni. Na hrbte so jim vezali težke vreče peska, jih drogirali, porezali rogove, da bi izgubljali ravnotežje ter jim v oči mazali vosek iz nafte, ki je motil njihov vid.

Tipična bikoborba se prične tako, da se biku, ki vstopi v areno, približa skupina moških na konjih – picadorji, ki bika zabodejo s sulicami v mišice na hrbtu in vratu. Te poškodbe biku otežujejo dvig glave in zmožnost obrambe. Picadorji sulice potiskajo globoko v bikovo telo in jih celo sučejo, da poskrbijo za veliko izgubo krvi pri živali. Po tem v areno vstopijo banderillerosi, ki v bikov hrbet zarinejo banderillase – pisane palice, ki so na konicah zašiljene v obliko harpune. Ko postane bik šibek zaradi velike izgube krvi, ga banderillerosi preganjajo po areni v krogu vse dokler ne postane omotičen in jih preneha loviti. Na koncu v areno vstopi matador. Z nekaj izzivanja, skuša žival dokončno izmučiti in s sabljo poškodovati njegovo aorto. V primeru, da zgreši in zgolj ponovno poškoduje žival, sabljo zamenja z bodalom in skuša prerezati bikovo hrbtenjačo. V mnogih primerih je bik še vedno živ, vendar paraliziran, ko mu roge priklenejo na verigo in ga odvlečejo z arene. Če je množica navdušena nad matadorjem, mu ta še pred izhodom odreže rep ali ušesa, ki ju predloži za trofejo. V areno čez nekaj trenutkov vstopi nov bik in sadističen krog se znova začne.

Fotografija: Getty Images

Bikoborba v 60 sekundah: