• domov
  • Zanimivosti
  • Na Japonskem spet velja komercialni kitolov, vendar mladi Japonci kitovo meso odločno zavračajo

Na Japonskem spet velja komercialni kitolov, vendar mladi Japonci kitovo meso odločno zavračajo

Fotografija: Getty Images

Javnost je pred kratkim razburila novica, da je Japonska po 30 letih ponovno začela s komercialnim lovom na kite. Takšne vrste lov je nazadnje potekal v letu 1986, vendar na Japonskem čez leto ulovijo na stotine kitov v imenu znanosti in raziskovalne namene – število se giba med 200 in 1.200 ubitih kitov letno. Kritiki trdijo, da je to bila do sedaj le pretveza, saj so kiti, ki so bili ulovljeni za znanstvene namene, na koncu končali na trgu kot meso za hrano ljudi. Kite po svetu so sicer z lovom že pripeljali na rob izumrtja v 19. in začetku 20. stoletja. Državi znani po lovu na kite sta še Norveška in Islandija.

Steak iz kita v kantini  japonskega ministrstva za kmetijstvo stane okrog 9 dolarjev. Postrežejo ga na čebulni postelji z omako iz redkvice. Njegov okus naj bi bil izrazito medel in dolgočasen. Ministrstvo je eno redkih ustanov v Tokyu, kjer je kitov steak vedno na voljo. Po skoraj 31 letih se je komercialen kitolov na Japonsko vrnil, kar javnost strogo obsoja in posledično zavrača meso teh morskih sesalcev.

Kit ima na Japonskem velik kulturni, politični in zgodovinski pomen. Kljub temu je zelo malo število prebivalcev v državi, ki je v zadnjem času okusilo kitovo meso. Umik Japonske iz Mednarodne komisije za lov na kite, javnost občuti kot dvig sredinca, ribiči se ne strinjajo. Kenkichi Tai, ki prodaja meso kitov že 50 let, je za medije podal izjavo: ”Povpraševanja danes ne moremo nikakor primerjati s povpraševanjem nekoč. Meso kita je nekoč veljalo za poceni meso v otroških vrtcih, osnovnih šolah in restavracijah. Danes večina mladih še nikdar ni poskusila kitovega mesa. Povpraševanje je padlo na manj kot 10 odstotkov v primerjavi s povpraševanjem včasih.”

Ribiči so z ladjami odrinili na lov v trenutku, ko je Japonska naznanila umik iz mednarodnega dogovora. Do konca leta naj bi ulovili še vsaj 227 kitov. Lov na kite v imenu znanosti in raziskovanja bi naj ukinili. Shintaro Maeda, župan Shimonosekija, kraja kjer je bazirana japonska flota kitolovk, je v izjavi dejal: ”Naš kraj je zelo odvisen od kitolova, zato sem hvaležen iz dna srca.” Po besedah župana se veseli ves kraj, predvsem pa starejši ljudje po 50-em letu starosti, ki se še vedno nostalgično spominjajo nekdanjega komercialnega kitolova.

Fotografija: Financial Times

Japonski kitolovci in politiki se že dolgo časa pritožujejo nad hinavščino drugih držav, na primer Avstralije in Velike Britanije. Trdijo, da mnogo kitov že zdavnaj ne spada več med ogrožene vrste, zato ni razloga za prepoved kitolova. Opozarjajo, da druge države v miru lovijo in ubijajo mnogo vrst kopenskih sesalcev, na primer kenguruje medtem, ko ozmerjajo Japonce z barbari, ker jedo kite. Župan Maeda tako pravi: ”Ne pritožujemo se nad tem kar jedo drug ljudje. V Avstraliji jedo kenguruje. Kenguruji so tako ljubki, niso? Mislim, da bi morali spoštovati kulturo države in njeno zgodovino.”

Vprašanje torej ostaja, kdo bo kupil meso, ki ga bodo kitolovci pripeljali iz morja? V zgodovini Japonske, je kitovo meso veljalo za pomemben izvor beljakovin. V letu 1955 je rdeče meso kita stalo okrog 10 centov na 100 gramov teže. To je bila četrtina cene, ki so jo plačali za goveje ali piščančje meso. Danes je cena za 100 gramov kitovega mesa med 2.5 in 5 evri. Cena je podobna ceni tune na Japonskem.

Fotografija: Financial Times

Japonska vlada bo prvih nekaj let subvencionirala kitolovce, vendar industrija kljub temu nima prihodnosti če ne bo uspela znižati svojih cen. To lahko dosežejo le z večjim lovom na velike živali, zato se bo država v naslednjih letih borila, da bi povečala povpraševanje prebivalcev. Kitolov je močno povezan z japonsko politiko, nekaj najbolj vplivnih politikov predstavlja kitolovna pristanišča. Član parlamenta pristanišča Taiji v Wakayami, ki je znan po lovu na delfine, je  generalni sekretar liberalne stranke Toshihiro Nikai. Predstavnik flote v Shimonosekiju je sam minister Shinzo Abe. Odločitev, da vrnejo komercialni lov na kite, je padla tri tedne pred volitvami.