Francija prepovedala uporabo pesticidov, ki pobijajo čebele

Francija je pred kratkim postala prva država, ki je prepovedala uporabo vseh petih pesticidov, ki jih povezujejo z zmanjšanjem čebelje populacije.

V prizadevanju, da bi zaščitila čebelje družine, je Francija v celoti prepovedala uporabo naslednjih neonikotinoidov (sintetični pesticidi): klotianidin, imidakloprid, tiametoksam, tiakloprid in acetamiprid.

Splošna prepoved v Franciji je tako korak dlje v primerjavi s prepovedjo Evropske Unije, ki je izdala prepoved za uporabo zgolj treh pogosto uporabljenih sintetičnih pesticidov.

Prepoved uporabe omenjenih neonikotinoidov v Franciji ne velja zgolj v prostem okolju in žitnih poljih, temveč prepoveduje uporabo tudi v rastlinjakih.

Populacija čebel strmo pada po vsem svetu

Prepovedi za uporabo določenih pesticidov so se pričele vzpostavljati po naraščajočih dokazih, da neonikotinoidi prispevajo h kolapsu čebeljih rojev.

Kolaps čebeljega roja je skrivnostni fenomen, ki je samo v državah kot so ZDA povzročil 90% upad čebelje populacije.

Neonikotinoidi imajo podobne uničujoče posledice, saj vsebujejo podobne kemične strukture kot nikotin, kar povzroča napad na centralni živčni sistem čebel.

Znanstvene raziskave so pokazale, da takšne kemikalije vplivajo na kvaliteto čebelje sperme, motijo njihov spomin in resno ogrožajo njihovo sposobnost po nabiranju medu.

Kmetijska industrija se upira

Medtem, ko bi prepoved uporabe neonikotinoidov lahko pripomogla pri ponovni rasti čebelje populacije, se nekateri kmetje v Franciji z novim zakonom nikakor ne strinjajo. Jezno trdijo, da takšna prepoved neugodno vpliva na njihov posel, obenem pa tudi pravijo, da za takšne trditve ni dovolj znanstvenih dokazov. Največje francosko združenje kmetovalcev FNSEA sporoča, da je zakon nepošten, saj v drugih državah takšne pesticide še dovoljujejo in so francoski kmetje iz tega razloga v slabšem položaju.

ANSES, francoska agencija za program javnega zdravja je sporočila, da je na trgu dovolj učinkovitih in operativno trdnih alternativ, ki lahko zamenjajo večino neonikotinoidov.

Brez čebel ni človeštva

Po vsem svetu najbolj pomembne pridelke in rastline oprašujejo čebele. Entomologinja Marla Spivak opisuje:

”Vsak, ki mu je mar za zdravje našega planeta ta trenutek in za vse generacije, ki prihajajo za nami, se mora resno ozavestiti glede te pomembne tematike. Manj čebel pomeni slabša dostopnost in s tem višje cene sadja in zelenjave. Potrebujemo dobro, čisto prehrano in enako potrebujejo naši opraševalci. Če čebele ne bodo več imele kaj jesti, tudi mi ne bomo jedli. Umrljivost čebel ta trenutek nam sporoča, da ne morejo preživeti v trenutnem kmetijskem in urbanem okolju.”

Kaj lahko storimo za čebele sami?

  1. Posadite habitat, prijazen čebelam – Opraševalci potrebujejo rastline za opraševanje. Privabite čebele s sadjem, cvetlicami in zelišči. Postavite jim hotel za žuželke. Cvetlice prijazne čebelam lahko posadite na dvorišču, na oknu ali balkonu. Čebele in ostale opraševalce predvsem privlačijo cvetlice vijolične barve.
  2. Dajte jim piti – Čebele potrebujemo dostop do vode, da ostanejo hidrirane. Na okensko polico ali na vrt jim postavite nizko posodo in v njo kanite nekaj kapljic vode.
  3. Odpravite pesticide – Po potrebi za svoj vrt in dvorišče uporabljajte naravne metode zaščite in nege rastlin.