• domov
  • Zanimivosti
  • Evropsko sodišče je odločilo, da lahko jajčna industrija še naprej množično pobija piščančke moškega spola

Evropsko sodišče je odločilo, da lahko jajčna industrija še naprej množično pobija piščančke moškega spola

Nemško zvezno sodišče v Berlinu je v četrtek odločilo, da lahko rejci živali še naprej ubijajo majhne piščančke takoj po tem, ko se ti izvalijo. To v praksi pomeni okrog 45 milijonov piščančkov letno samo v Nemčiji.

Zvezno upravno sodišče je v primeru neke valilnice, ki je specializirana za rejo kokoši nesnic in ubija piščančke moškega spola razsodilo, da je njihov obstoj odveč zaradi tega, ker ne ležejo jajc. Za industrijo niso koristni, saj je takšna pasma kokoši neprimerna za rejo mesa (ne rastejo dovolj hitro in na sebi ne nosijo dovolj mišic) in je njihova smrt tako upravičena. Valilnici je bilo takšno delovanje sprva prepovedano v 2013, prepoved pa so kasneje umaknili.

Zakonodaja za pravice živali v Nemčiji je podobna naši: ”Nihče nima pravice, da živali povzroča bolečino, trpljenje ali škodo brez upravičenega razloga.” Pomislite, da bi takšen stavek prebrali v zakonu, ki ščiti pravice ljudi.

Zvezno sodišče je po poročanju BBC v četrtek dejalo, da ekonomski interesi podjetja (valilnice) ne upravičujejo množičnega ubijanja piščančkov, vendar bo zakon zaenkrat ostal nespremenjen. Sodišče namreč navaja, da bodo novi postopki kako določati spol piščančkov kmalu na voljo in zato je nesprejemljivo, da bi podjetje moralo svoje postopke kar dvakrat spreminjati v tako kratkem času ali v besedah sodišča – najprej bi bili prisiljeni rediti samčke, nato pa bi se morali še prilagoditi novim tehnikam delovanja.

Ministrica za kmetijstvo Julia Kloeckner je dejala, da je množični poboj komaj izvaljenih piščančkov etično nesprejemljivo dejanje ter, da se mora takšna praksa končati kar najhitreje. Ministrstvo za kmetijstvo v Nemčiji bi naj v zadnjem času investiralo več kot 8 milijonov evrov za podporo pobudi, ki bi naj razvila alternativne metode določanja spola piščancev že v jajcu. Piščančki se v valilnicah takoj po tem, ko se izležejo, ročno ločijo po spolih. Piščančki ženskega spola se obdržijo, čaka jih kakšno leto mučnega življenja, kjer bodo skoraj vsak dan izlegle jajce, preden bodo končale v klavnicah.

Piščančke moškega spola že prvi dan njihovega obstoja množično žive zmeljejo ali zadušijo s plinom, ponekod jih celo samo vržejo v smeti, kjer v mukah poginejo.

Fotografija prikazuje postopek ločevanja piščančkov po spolu pri Perutnini Ptuj (Fotografija: Tibar doo Maribor)

Spodnji video prikazuje živo mletje dan starih piščančkov moškega spola. Povsem rutinska in stalna praksa povsod po svetu, tudi v Sloveniji.