• domov
  • Zanimivosti
  • Cirkus v Nemčiji, ki ne uporablja živali in nudi vegansko hrano

Cirkus v Nemčiji, ki ne uporablja živali in nudi vegansko hrano

Cirkus Roncalli v Berlinu predstavlja nov, nepozabni šov. Posebni vrhunec predstave so živalski hologrami.

Proti občinstvu hiti ogromen slon in nad množico lebdijo konji. Kljub temu med predstavo ne trpi nobena žival. Konji se namreč kmalu prelevijo v ogromen balon. Kako je to mogoče? Z novimi efekti, ki jih uporablja cirkus Roncalli – moderna hologram tehnologija. Na tak način se torej sloni lahko gibajo med množico ljudi, ribe pa plavajo po zraku. 71-letni Cirkuški direktor Bernhard Paul, ki se je namerno odpovedal uporabi živih živali v svojih predstavah, je povedal: ”Za današnji čas ni več primerno, da se živali po vročini prevažajo po avtocesti.”

Zraven hologramov navdušujejo tudi spretni človeški akrobati, eden izmed njih je tudi pojoči klovn in celo robot, ki se je prvič pridružil cirkuški predstavi.

Direktor Bernhard Paul je za nemški Bild povedal: ”Pri nas v predstavi ni živih živali. V cirkusu ne uporabljamo plastike, naši obroki pa so ekološki in veganski. Smo pravi cirkuški čudež in po 43 letih delovanja še vedno sveži in mladi.” Kokice se tako pri njih dobijo le v papirnati embalaži, tudi druge izdelke in pijačo dobite samo v ekološko razgradljivih embalažah, plastičnih lončkov pri njih ni.

Živali v cirkusu Roncalli ne nastopajo že od lanskega leta, ko so prenehali z dresuro zadnjih konjev za nastopanje. Divjih živali v cirkusu ne uporabljajo že desetletje. Pred kratkim smo poročali, da bo Anglija prepovedala uporabo divjih živali v cirkusih. Iz te zakonodaje bodo sicer izvzeti konji, lame, psi in druge udomačene živali. Raziskave kažejo, da ujete divje živali pogosto trpijo za psihičnimi in fizičnimi zdravstvenimi težavami, vzroki za to so neprimerno okolje v katerem bivajo, pomanjkanje gibanja in hudo nasilje med dresiranjem.