Bikoborbe v Španiji izgubljajo gledalce

Zaradi velikega in predvsem vse glasnejšega neodobravanja javnosti, krute in mučne bikoborbe v Španiji vse hitreje upadajo.

Fotografija: PETA

Pri bikoborbi človek skuša v imenu zabave obvladati in ubiti živali, ki se borijo za svoje življenje in svobodo. Po podatkih, ki jih je izdala španska vlada, krut šport vse bolj izgublja na popularnosti, kar je posledica javnosti, ki se ozavešča in zaveda kako kruto in nepotrebno je takšno ravnanje z živalmi.

V letu 2008 so tako imenovani matadorji, v arenah pri bikoborbi ubili 16.000 bikov. V letu 2018, je število ubitih bikov padlo na 7.000, kar je 56 odstotkov manj ubitih živali v 10 letih.

Večina španske populacije in turistov danes nasprotuje bikoborbam in v mnogih območjih Španije je takšna vrsta zabave že prepovedana z zakonom. Takšna zakonodaja velja na primer v Kataloniji in na Balearskih otokih.

Pri organizaciji PETA pojasnjujejo: ”Matador izmučeno žival zabode s sabljo in če ta ne umre takoj, ji z bodalom prereže hrbtenjačo. Mnogo bikov je paraliziranih, vendar so še vedno povsem pri zavesti medtem, ko jim ljudje pri živem telesu za trofejo odrežejo ušesa in rep.”

Bikoborbe niso edini okrutni način zabave in izkoriščanja bikov v Španiji

Na žalost je najbolj okruten dogodek v Španiji še vedno legalen – imenuje se tek bikov. Dogodek obišče na milijone turistov vsako leto.

Tek bikov
(Fotografija: TripSavvy)

Vsakoletni dogodek na festivalu Pamplona’s San Fermín poteka tako, da bike prisilijo k teku skozi spolzke in ozke ulice mesta, kjer jih na koncu v areni polovijo v čredo in zabodejo do smrti. Gre za 48 bikov, ki jih na tak način vsako leto trpinčijo in na koncu ubijejo. Ko bike preženejo v areno, jih tam čakajo moški, ki jih z ostrimi noži v obliki harpune, večkrat zaporedoma zabodejo, kar povzroči, da biki umirajo počasi v neizmernih bolečinah in na koncu izčrpani izkrvavijo.