• domov
  • Zanimivosti
  • Vsak deseti otrok v Veliki Britaniji je vegan ali vegetarijanec

Vsak deseti otrok v Veliki Britaniji je vegan ali vegetarijanec

Nova raziskava je pokazala, da mlada generacija odločno zavrača meso. Število otrok, ki postajajo vegetarijanci in vegani vse bolj narašča.

Angleška raziskava je o načinu prehranjevanja povprašala otroke, stare med 8 in 16 let, med njimi se je vsak deseti otrok opredelil kot vegan ali vegetarijanec. Skoraj polovica (44%) skuša jesti manj mesa in mlečnih izdelkov.

Eden od petih, ki niso vegani ali vegetarijanci, ciljajo to postati v naslednjih petih letih, dodatnih 15% pa namerava iz svojega jedilnika meso odstraniti v roku desetih let.

Žal se način življenja veganskih in vegetarijanskih otrok ne obnese najbolje v šolah, saj v njih namreč ne poskrbijo za dovolj izbire rastlinske prehrane, tako 23% otrok trdi, da so v šoli zaradi tega pogosto lačni.

Šokantni podatek raziskave: 77% otrok, ki so vegani ali vegetarijanci, se počutijo prisiljene v šolah jesti meso in mlečne izdelke, ker na voljo nimajo drugih možnosti.

81% staršev veganskih in vegetarijanskih otrok je mnenja, da šole ne skrbijo dovolj za potrebe njihovih otrok.

Tretjina otrok, ki se izogiba mesu in mlečnim izdelkom je priznala, da pogosto posegajo k nezdravim prigrizkom in sladkarijam, da v šoli ne ostanejo lačni.

Linda McCartney je izvedla raziskavo z več kot 1500 otroki, ki obiskujejo šolo. Skoraj polovica vprašanih otrok (44%) je povedala, da jih je tovrstno prehranjevanje motiviralo k temu, da postanejo prijaznejši do živali, skoraj ena tretjina (31%) otrok pa pravi, da se zdaj bolj zavedajo okoljevarstvene problematike. 29% otrok je povedalo, da bi radi živeli bolj zdravo medtem, ko 19% pravi, da imajo vegansko prehrano preprosto raje.

Le 17% vprašanih otrok je dejalo, da se z mesom in mlečnimi izdelki ne prehranjujejo zaradi staršev, medtem, ko je eden izmed vseh otrok povedal, da je vegetarijanec zaradi prijateljev.