• domov
  • Zanimivosti
  • Velika Britanija prepovedala uporabo plastičnih slamic in vatiranih palčk

Velika Britanija prepovedala uporabo plastičnih slamic in vatiranih palčk

Vlada Združenega kraljestva je po veliki podpori javnosti, prepovedala plastične slamice, plastična mešala za pijačo, plastične vatirane palčke in podobne izdelke, da bi zmanjšali količine plastičnih odpadkov.

Fotografija: Getty Images

V Angliji vsako leto uporabijo 4.7 milijard plastičnih slamic, 316 milijonov mešalnikov pijače za koktajle in 1.8 milijard vatiranih palčk.

Prepoved uporabe začne veljati aprila 2020. Rezultati javnega posvetovanja so odkrili, da 80 odstotkov anketirancev podpira prepoved uporabe slamic, 90 odstotkov podpira prepoved uporabe plastičnih mešalcev pijače in 89 odstotkov podpira prepoved uporabe vatiranih palčk.

Restavracije in bari tako ne bodo imeli možnosti, da na vidnih mestih hranijo slamice in mešalce, prav tako teh izdelkov ne bodo smeli avtomatsko priložiti k pijači, bodo jih pa lahko delili na posebno zahtevo stranke.

Ocenjeno je, da približno 10 odstotkov vatiranih palčk pristane v straniščih gospodinjstev in tako konča v vodah in oceanih.

Čeprav že obstajajo alternative (bambus, steklo, kovina), je ocenjeno, da je 95 odstotkov vseh uporabljenih slamic še vedno plastičnih.

Popolna prepoved velja za mešalnike pijač medtem, ko se bodo slamice in vatirane palčke še zmeraj lahko uporabljale v na primer medicinske namene.

Ministrica za okolje Združenega kraljestva Michael Gove pravi: ”Nujni in odločni ukrepi so potrebni, da odpravimo onesnaženost s plastiko in zavarujemo naše okolje. Nekateri izmed predmetov se uporabljajo le nekaj minut medtem, ko se razkrajajo nekaj stoletij in končajo v naših oceanih kjer škodujejo morskim organizmom. Danes sprejemam odločitev, ki bo privedla do preobrata pri onesnaženosti s plastiko in poskrbela za to, da naše okolje pustimo čistejše za generacije, ki prihajajo za nami.”

V morjih je več kot 150 milijonov ton plastike in vsako leto umre milijon ptic in več kot 100.000 morskih sesalcev zaradi zaužitja plastičnih smeti ali zaradi tega, ker se vanje zapletejo.

Nedavno poročilo navaja, da se bo onesnaženost s plastiko do leta 2025 še potrojila.