Slovenske trgovine brez plastičnih nakupovalnih vrečk

S 1. septembrom se lahko trgovci odločijo ali bodo na svojih blagajnah še prodajali plastične nakupovalne vrečke.

Fotografija: CNA

Danes je vlada s Trgovinsko zbornico Slovenije sprejela dogovor Kodeksa o zmanjšanju prodaje plastičnih nosilnih vrečk na blagajnah maloprodajnih mest v trgovinski dejavnosti.

Trgovci tako lahko prostovoljno pristopijo h Kodeksu in se s tem zavežejo, da s prvim septembrom na blagajnah več ne bodo prodajali plastičnih vrečk in recikliranih plastičnih vrečk, če le te niso z recikliranega materiala v 80 odstotkih.  Na blagajna bi potrošniki v prodaji sicer še vedno imeli na razpolago reciklirane vrečke, biorazgradljive in papirnate vrečke ter tekstilne vrečke.

Spomnimo, da sta največja trgovca v Avstraliji Woolworths in Coles lani iz svojih prodajaln umaknila plastične vrečke in s tem dosegla, da se je do danes zmanjšala uporaba plastičnih vrečk za 80 odstotkov in tako preprečila, da bi se 1.5 milijard vrečk odvrglo v naša morja, kjer povzročajo katastrofalno škodo vsem živim organizmom.

Upajmo le, da bo h Kodeksu pristopilo čim več naših trgovcev in bodo tako aktivno poskrbeli za še en korak k izboljšanju klimatskih sprememb na našem planetu.