• domov
  • Zanimivosti
  • Prodaja mleka v Ameriki je upadla za več kot milijardo dolarjev

Prodaja mleka v Ameriki je upadla za več kot milijardo dolarjev

Mlečna industrija se sooča z velikim upadom prodaje mleka in mlečnih izdelkov medtem, ko postajajo rastlinske alternative med potrošniki vse bolj iskane.

Po podatkih Združenja proizvajalcev mleka v Ameriki (DFA), je prodaja mleka v letu 2018 upadla za nekaj več kot milijardo ameriških dolarjev. Lansko leto je neto prodajna cena mleka znašala 13.6 milijarde dolarjev, leto prej – 2017 pa še 14.7 milijarde.

Predsednik združenje DFA Rick Smith je povedal, da je bilo leto 2018 polno izzivov za mlečno industrijo. Vzrok za to so nizke cene mleka in rastlinske alternative, ki se vse bolj širijo in po katerih potrošniki vse raje posegajo.

Za primerjavo: trg za rastlinske alternative, ki zamenjujejo mlečne izdelke, je bil po strokovnih ocenah v letu 2017 ocenjen na vrednost 11.9 milijarde ameriških dolarjev. Do leta 2025 bi se naj vrednost povzpela na 24 milijard dolarjev.

Potrošniki se vse bolj zavedajo prednosti pri zdravju in ohranjanju našega okolja, ki jih doprinese izločanje mleka in mlečnih izdelkov iz jedilnika. To se odraža na premiku globalne prodaje iz mleka na rastlinske alternative.

Nedavna raziskava Univerze v Oxfordu ne potrjuje samo bistvenega zmanjšanja emisij toplogrednih plinov pri prehranjevanju z rastlinami in zamenjavo mlečnih izdelkov z rastlinskimi, temveč ponovno dokazuje tudi, da rastlinske alternative mleka za proizvodnjo porabijo veliko manj vode, ki jo po svetu vse bolj primanjkuje. Za liter mleka mlečna industrija porabi približno 800 litrov vode!