• domov
  • Zanimivosti
  • Plastične slamice niso glavni problem onesnaževanja morja – ribiške mreže so!

Plastične slamice niso glavni problem onesnaževanja morja – ribiške mreže so!

Zadnje čase se težko izognemo tematiki o tem, kako plastika za enkratno uporabo onesnažuje naš planet. Velika podjetja, tudi McDonald’s, počasi umikajo uporabo plastičnih slamic, da bi zaščitili naša morja in oceane. Tako imenovani Attenborough efekt je sprožil, da je 53 odstotkov ljudi zmanjšalo uporabo plastike.

Kljub dobrim nameram tega gibanja in pomenu, ki ga ima na ohranjanje morskih organizmov in planeta, plastika za enkratno uporabo ni glavna težava za nastalo katastrofo odpadkov.

Raziskava družbe The Ocean Cleanup iz Nizozemske je namreč razkrila, da je ogromni delež plastike v oceanih, sestavljen iz odpadnih materialov ribiške opreme.

Izmed vseh plastičnih smeti najdenih v ”Veliki pacifiški coni smeti” (velika pacifiška cona smeti je območje razmeroma visoke koncentracije človekovih odpadkov znotraj oceanskega vrtinca na severnem delu Tihega oceana), je skupina smeti v velikosti Francije, ki je lebdela na površju morja, vsebovala ribiške mreže. Ribiške mreže so tako obsegale 46 odstotkov vseh smeti na omenjenem območju, statistika pa ne vključuje neskončnih raznovrstnih delčkov ribiške opreme, ki dopolnijo preostale odstotke vseh plastičnih odpadkov.

Ocenjenih 640.000 ton ribiške opreme je odvrženih v morje vsako leto, ta pa onesnažuje morja in v pasti ujame razne morske živalske vrste, ki zaradi tega nenehno umirajo.

Predlogi predpisov za izvršitev strožjih pravil in označb na ribiških opremah, so bili že podani. Oznake bi naj preprečile, da bi podjetja ribiško opremo odvrgla v morja. Takšne predpise je v današnjem modernem svetu zelo težko uveljaviti.

Medtem, ko podjetja skušajo promovirati svojo podobo s tem, da se izogibajo uporabi plastičnih slamic, je to le zelo majhen učinek na ohranjanje okolja, če primerjamo kaj lahko naredimo s tem, da spremenimo svoje prehrambene navade.

Največ kaj lahko naredimo, da zmanjšamo naš neposredni vpliv na morja je, da postanemo vegani in zmanjšamo povpraševanja po ribah v morju.