• domov
  • Zanimivosti
  • Par v dvajsetih letih zasadil uničen deževni gozd s 4 milijoni dreves

Par v dvajsetih letih zasadil uničen deževni gozd s 4 milijoni dreves

Lélia Dluiz Wanick Salgado in njen mož Sebastião Salgado sta v dvajsetih letih spremenila povsem uničeno in suho površino v subtropski deževni gozd.

Brazilija. Fotograf Sebastião Salgado se je v letu 1994, po letih dela v tujini, vrnil domov. Njegovo zadnje delo, dokumentirati ruandski genocid, je bila grozljiva izkušnja, ki je pustila posledice na njegovem psihičnem in fizičnem zdravju. Upal je, da se ob vrnitvi domov lahko zateče v objem bujnega, deževnega gozda kot ga je nekoč poznal in v njem najde malo tolažbe.

Ob vrnitvi v zvezno državo Minas Gerais, je na svojo grozo našel popolnoma posušen in mrtev gozd. Krčenje in nekontrolirana izraba gozda, predvsem za predelavo železovih rud, sta pustila katastrofalne posledice. Površina je pripadala njegovim staršem, ki so jo pred leti kupili, vključno z bivšim rančem za rejo živine. Z ženo sta se odločila, da bosta ukrepala. Pridobila sta zemljišče in naslednjih 20 let sta živela in dihala, da celotno površino ponovno zasadita in jo vrneta v prvotno stanje – subtropski deževni gozd.

Sebastião Salgado je za the Guardian povedal: ”Gozd je bil bolan tako kot jaz. Vse je bilo uničeno, le še približno 0,5% površine je bilo poraščeno z drevesi. Moja žena Lélia je imela čudovito zamisel: da gozd ponovno zasadiva. Ko smo to storili, so se vsi insekti, ptice in ribe vrnili in tudi sam sem se začel bolje počutiti. Počutil sem se kot prerojen in to je bil najpomembnejši trenutek.

Par je v letu 1998 ustanovil okoljevarstveno organizacijo Instituto Terra, cilj katere je z drevesi zasaditi več kot 700 hektarjev površine in jih s tem ponovno spremeniti v prvotno, naravno stanje. S pomočjo partnerjev in prostovoljnimi prispevki so tako zasadili okrog 4 milijone dreves, vse avtohtonega in naravnega izvora, ki so obnovila gozd in prav ta je v naslednjih 20 letih naravnost zacvetel.

Sadike mladih dreves
(Fotografija: Instituto Terra)

Salgado je razložil, da je delo bilo vse prej kot enostavno: ”Težko je bilo. Površina je bila zelo suha in deževalo ni vse do leta 1999. Najprej je bilo v zemljo potrebno vrniti dušik in sprva posaditi stročnice. Šele zatem smo lahko posadili semena dreves, večina teh je odmrla že v tleh, saj jih nismo znali primerno posaditi. Bilo je tako stresno, tedne sem bil pod groznim pritiskom in nato smo doživeli to polomijo.”

Situacija se je izboljšala, v sajenju dreves so se izurili in v prihodnjem letu so izgubili samo 20 odstotkov vseh posajenih rastlin. Danes jih izgubijo le še okrog deset odstotkov. Gozd je zdaj obnovljen naravni rezervat in dom številnim rastlinskim in živalskim vrstam, med drugim tudi redkim pticam in kačam. Instituto Terra redno uri mlade ekologe in ekologinje, ki sadijo in negujejo drobne sadike dreves v lastnih rastlinjakih organizacije.

Fotografija: Instituto Terra
Zakonca Salgado kot mlada politična aktivista okrog leta 1970
(Fotografija: osebni arhiv družine Salgado)
Fotografija: Luiz Maximiano
Delavci organizacije pri sajenju dreves.
Fotografija: Luiz Maximiano

Kjer je nekoč vladalo grozljivo stanje uničenja narave, se je danes bivša kmetijska površina za rejo živine, preoblikovala v rodovitno, gozdnato površino, bogato z rastlinskim in živalskim svetom. Površina, ki nudi habitat številnim naravnim vrstam, ki so tisočletja bivale in rasle v Atlantskem deževnem gozdu. Po dosedanjih izkušnjah so ugotovili, da z vrnitvijo rastlinstva v okolje, voda ponovno priteka  iz naravnih izvirov in s temi pogoji najdejo ogrožene brazilske živalske vrste ponovno varno zavetišče.

Živalske vrste, ki so se vrnile v novo zasajen deževni gozd.
Fotografija: Instituto Terra