Odprla se je prva ZERO WASTE trgovina v Mariboru

S pričetkom otvoritve ob 10. uri na Mali tržnici na Dominkuševi ulici 5, se z današnjim dnem odpira prva zero waste trgovina v Mariboru.

Fotografija je simbolična

ZELENA JAPKA se imenuje prva trgovina v Mariboru, ki ne vsebuje nobene plastične embalaže. V Sloveniji bomo tako imeli že drugo takšno trgovino. Trgovino s sloganom – Kupujem odgovorno, odpira društvo Pupillam, socialno podjetje.  Tina Arnuš, vodja trgovine nam je zaupala: ”Latinska beseda pupillam pomeni jabolko in zdravje. Trgovina Zelena japka bo tudi prva trgovina pod blagovno znamko Kupujem odgovorno, ki ozavešča potrošnike, da s svojim družbeno-odgovornim nakupom vplivajo na ponudbo izdelkov, zdravih za ljudi, živali in okolje. Trgovina Zelena japka se razvija iz že dobro leto delujoče spletne trgovine ECOGREENAPPLE.com, kjer lahko ekološke izdelke kupite že sedaj.”

Tina, ki je sicer vodja obeh trgovin Zelena japka in spletne trgovine Eco Green Apple, nam je tudi zaupala kako je potekala prenova prostora, ki ga danes krasi topel lesen material in svežina bele barve :” Izziv je bil najti material v lokalni skupnosti, ga rešiti pred odpadom in zagotoviti vsem predpisom. Ob tem pa ustvariti čim manjši ogljični odtis in čim večji družbeni učinek.” V procesu prenove, so med seboj povezali razna podjetja, kmetije in sosede, to sodelovanje je tudi rezultat končne podobe trgovine Zelena japka v Mariboru.

V trgovini bo mogoče kupiti precej izdelkov češkega podjetja Tierra Verde, s katerimi je podjetje Pupillam začelo svojo pot in se z njim razvijalo naprej. Nudili bodo razne izdelke za gospodinjstvo, ki bodo zamenjala sicer pogosto plastične različice (krtačke za posodo, slamice) ter izdelke za osebno higieno kot so bambusove zobne ščetke. Med produkti bomo našli tudi detergente na rinfuzo. Ogromno ponudbe bo izviralo tudi iz Slovenije kot pravi Tina: ”Vsi izdelki, predvsem hrana, so vrhunske kakovosti. Nekateri bijejo že večletno tradicijo, nekateri so novi na trgu in smo počaščeni, da lahko vsakega od njih podpremo. Večina izmed njih se bo na otvoritvi tudi predstavila.”

Trgovina Zelena Japka v Mariboru
Fotografija: Pupillam