• domov
  • Zanimivosti
  • Novo odkritje: razgradljiva plastika narejena iz kaktusovih listov

Novo odkritje: razgradljiva plastika narejena iz kaktusovih listov

Mehiška raziskovalka je odkrila način kako kaktusove liste spremeniti v biološko razgradljiv material, ki ima podobne lastnosti kot plastika in ne vsebuje nobenih strupov.

Material iz kaktusovih listov ni samo biološko razgradljiv in trajnosten material, temveč je celo užiten.

Sandra Pascoe Ortiz, inženirka iz University of the Valley of Atemajac, se je pred kratkim pojavila v segmentu na BBC News, ki se imenuje People Fixing the World (Ljudje, ki popravljajo svet). Raziskuje približno 300 vrst nopal kaktusov, da bi našla tistega, ki ima najbolj uporabne lastnosti.

V videu je Ortiz povedala: ”Moja ideja je izdelovanje plastike iz naravnih sestavin, da bi zamenjala nekatero škodljivo plastiko, ki jo uporabljamo v današnjem času. Pridobimo lahko različne barve, oblike in debelino materiala. Z naravnimi materiali lahko ustvarimo plastiko, ki je zelo gladka ali fleksibilna, lahko pa ustvarimo tudi zelo trdo in debelo plastiko.”

Sandra Pascoe Ortiz plastiko pridobiva iz listov kaktusa, ki jih odreže iz rastline, olupi in iz njih iztisne tekočino. Sok kaktusa se kasneje shrani v hladilnico. K ohlajenemu soku kaktusa prilije formulo, ki ne vsebuje nobenih strupov, laminira plasti in pusti, da se posušijo. Takšen postopek traja okrog 10 dni, vendar Ortiz verjame, da je možno čas močno skrajšati z industrijskimi postopki. Kaktusova plastika je narejena iz popolnoma obnovljivih virov. Ko kaktusu odrežejo listje, bodo čez nekaj časa zrasli novi, rastlina torej ostane živa.

Kaktusova plastika se v zemlji razgradi v enem mesecu in zgolj nekaj dni potrebuje, da se razgradi v vodi. Drugi plastični materiali v povprečju potrebujejo nekaj stoletij za razgradnjo, plastične vrečke tudi do 1000 let!

Plastika narejena iz kaktusa je varna celo za uživanje, čeprav za to ni narejena, temu primeren bo tudi okus. Ortiz je povedala, da zaužitje tega materiala ne bo škodilo ljudem ali živalim.

Več o onesnaženosti morja si preberite v našem članku na tej povezavi.