• domov
  • Zanimivosti
  • Na maratonu v Londonu kapsule narejene iz alg zamenjale 216.000 plastenk

Na maratonu v Londonu kapsule narejene iz alg zamenjale 216.000 plastenk

Več kot 30.000 kapsul narejenih iz alg so v aprilu razdelili med tekmovalce na maratonu v Londonu. Organizatorji so s tem zreducirali porabo plastenk – 216. 000 se jih je letos porabilo manj kot lansko leto.

Kapsule narejene iz alg so jedilne, lahko se jih zaužije v celoti ali pa pregrizne in iz njih spije poljubno tekočino, po uporabi pa se reciklirajo. Vsaka kapsula se v celoti sama razkroji v štirih do šestih tedni, približno v enakem času kot košček sadja.

Kapsule se imenujejo Ooho pods, izdeluje pa jih londonsko podjetje Skipping Rocks Lab. Podjetje nabira rjave morske alge, z njih odstrani barvo, vonj in okus ter proizvede tanke, jedilne membrane, ki lahko povsem zamenjajo plastično embalažo. Med maratonom so kapsule napolnili z energijsko pijačo veganske formule Lucozade Sport Orange.

V lanskem letu so ocenili, da so tekmovalci in gledalci na ceste Londona odvrgli približno 920.000 plastenk, letos so jih našteli 704.000. Vse plastenke, ki so jih pobrali po letošnjem maratonu, so odnesli v zbiralni center in jih reciklirali. Kot novost so letos tudi ponudili 700 tekačem pas za nošenje pijače, ki je v 90 odstotkih narejen iz recikliranih materialov. Organizatorji so razložili, da vzpodbujajo tekmovalce naj za svojo pijačo poskrbijo sami in s tem še dodatno razbremenijo okolje in zmanjšajo uporabo plastičnih izdelkov.