Na Baliju prepovedali uporabo plastike za enkratno uporabo

Na hudo onesnaženem otoku Bali v Indoneziji so prepovedali uporabo plastike za enkratno uporabo. Bali je sicer priljubljena turistična destinacija, znana tudi po pestri in odlični veganski kulinariki.

Nov zakon je začel veljati v prvem tednu julija letos in na otoku prepoveduje med drugim uporabo plastičnih vrečk, slamic in stiropora.

Indonezijska vlada je končno prepoznala velik obseg težav, ki ga povzroča onesnaženost s plastiko na med turisti priljubljenem otoku. Cilj nove zakonodaje je zmanjšati obseg onesnaženosti plastike v morju okrog otoka za 70 odstotkov v obdobju enega leta.

Guverner Balija Wayan Koster je za The Jakarta Post povedal: ”Nova politika je usmerjena v proizvajalce, distributerje, dobavitelje in poslovne akterje ter tudi posameznike, da bi prekinili uporabo plastike. Plastiko morajo nadomestiti z drugimi materiali. V primeru, da ne bodo upoštevali zakona, bomo resno ukrepali na primer tako, da ne bomo podaljšali njihovega dovoljenja za opravljanje dejavnosti.”

Plaže na otoku Bali pogosto prekrivajo smeti in po ocenah strokovnjakov 80 odstotkov onesnaženosti prihaja iz samega otoka.

Pogosto krivijo hotele, vasi in podjetja, da svoje odpadke odmetavajo v reke, ki jih odnese v morje in na koncu pristanejo na plažah. Po poročanju bo glavno mesto Indonezije Džakarta, sledila otoku Bali in uvedla enak zakon, ki prepoveduje plastiko za enkratno uporabo.

Spodaj si oglejte video potapljača, ki je posnel smeti v morju okrog Balija: