• domov
  • Zanimivosti
  • Kanada se je zavezala k prepovedi uporabe plastike za enkratno uporabo

Kanada se je zavezala k prepovedi uporabe plastike za enkratno uporabo

Kanadčani so zahtevali ukrepe vlade zaradi plastike, ki preplavlja njihove plaže, parke in mesta.

Fotografija: Boat International

Predsednik kanadske vlade Justin Trudeau je oznanil načrte vlade k prepovedi uporabe škodljivih  plastičnih predmetov. Kanada se je tako zavezala k prepovedi uporabe plastike za enkratno uporabo do leta 2021.

Trenutno še ni izrecno navedeno za katere predmete gre, njihova škodljivost pa je podkrepljena z znanstvenimi dokazi. Trudeau je omenil nekaj plastičnih predmetov, ki prispevajo k problematiki onesnaženosti v državi, to so predvsem izdelki za enkratno uporabo kot so plastične vrečke, slamice, plastični pribor, krožniki in kozarci.

Trenutno v Kanadi reciklirajo manj kot 10 odstotkov plastike. Če bi država z uporabo plastike nadaljevala po enakem kopitu kot doslej, bi z letom 2030 na letni ravni proizvedli smeti v vrednosti 11 milijard dolarjev.

Trudeau je povedal: ”Nosimo odgovornost, da skupaj s svojimi partnerji zmanjšamo onesnaževanje  s plastiko, zaščitimo okolje, ustvarimo več služb in poskrbimo, da se naše gospodarstvo razvija. Dolžni smo ustvariti čisto in varno okolje za naše otroke in generacije, ki prihajajo za nami.”

Ministrica za okolje in podnebne spremembe Catherine Mckenna je v izjavi povedala: ”Vsi smo videli pretresljive fotografije rib, želv, kitov in drugih živali, ki so umrle ali pa so bile hudo poškodovane zaradi smeti, ki pristanejo v morjih in oceanih. Prebivalci Kanade pričakujejo, da bo država ukrepala. Iz tega razloga naša vlada načrtuje prepoved uporabe in prodaje škodljive plastike za enkratno uporabo. Vlada sodeluje s partnerji po vsem svetu, da bi zmanjšala onesnaževanje okolja  s plastiko. Ta korak bo ustvaril več deset tisoč delovnih mest v srednjem razredu. Naše gospodarstvo bo tako postalo še močnejše, ob tem pa bomo zaščitili ribe, kite in ostale divje živali, ter ohranili kotičke, ki jih cenimo.”