• domov
  • Zanimivosti
  • Kaj bi se zgodilo, če bi vsi postali vegani? Nova raziskava v Veliki Britaniji razkriva presenetljive rezultate

Kaj bi se zgodilo, če bi vsi postali vegani? Nova raziskava v Veliki Britaniji razkriva presenetljive rezultate

Novo poročilo izpostavlja v kakšni neverjetni meri bi se zmanjšala rakava obolenja, bolezni srca ter emisije ogljika in kmetijske emisije.

Fotografija: Radiant Energy

Veganism Impact Report uporablja preverjene statistične podatke prehranjevanja z živalskimi sestavinami, podatke o zaposlitvah, trgovini, zdravju, okolju in ekonomiji. Njihove raziskave so odkrile naslednje podatke:

Emisije ogljika

Poročilo razkriva, da je emisij toplogrednih plinov samo zaradi prehranske industrije 13,7 milijard ton ogljikovega dioksida v letu 2018.

Študija ocenjuje, da bi v primeru, da celotno človeštvo začne živeti vegansko, zmanjšalo emisije CO2 za 9,6 milijard na 4,11 milijard ton, kar je 70 odstotkov manj emisij kot zdaj.

Bolezni srca

Samo v Veliki Britaniji, je leta 2017 zaradi srčnih obolenj in motenj krvnega obtoka umrlo 152.405 ljudi.

Nova raziskava ocenjuje, da bi v primeru, da bi človeštvo zaživelo vegansko, umrlo 22.861 ljudi v Veliki Britaniji letno, kar pomeni 129.544 manj smrtnih žrtev na leto.

Živinoreja

Znanstveniki in raziskovalci v poročilu razložijo, da se je 1,5 milijard hektarjev celotne zemeljske površine na našem planetu v letu 2018 uporabilo za živinorejo, v te podatke so všteta tudi vsa polja na katerih gojijo žita za prehrano rejnih živali, pašniki in seveda kmetije in industrijske farme.

Če bi ljudje jedli samo rastlinsko hrano in bi zemljo uporabljaji za gojenje rastlinske hrane za ljudi, bi vsega skupaj uporabljali 540.000.000 hektarjev zemeljske površine za kmetijsko pridobivanje hrane.

Rakava obolenja

Raziskava natančno preuči tudi podatke v Veliki Britaniji o rakavih obolenjih in povezavo teh bolezni s prehranjevanjem z mesom in ostalimi živalskimi produkti.

Znanstveniki so našli kar 8.800 primerov raka letno, ki ga povezujejo z uživanjem mesa, kar pomeni, da bi letno prihranili 8.800 dodatnih življenj v primeru, da bi človeštvo zaživelo vegansko.