• domov
  • Zanimivosti
  • Četrtina Britancev bo do leta 2025 z jedilnikov umaknila meso

Četrtina Britancev bo do leta 2025 z jedilnikov umaknila meso

Trgovska veriga Sainsbury’s je predvidela, da bo četrtina britanske populacije do leta 2025 prenehala jesti meso.

Podjetje je objavilo poročilo Future Of Food (prihodnost prehrane), ki predvideva, da bodo Britanci vse bolj posegali po rastlinski prehrani ter vse manj po mesu in mesnih izdelkih.

Poročilo vsebuje povzetek, ki opisuje kako se podjetje pripravlja na vegansko revolucijo, ki se bo v naslednjih letih še naprej pospešeno širila.

Sainsbury’s je v poročilu tudi napovedal tako imenovan ”grešni davek”, ki bi se naj uvedel pri prodaji mesa zaradi vpliva, ki ga ima le to na zdravje ljudi in planeta.

James Wong, znanstvenik za rastline pri Sainsbury’s pravi: ”Britanci spreminjajo svoje prehranjevalne navade in jedo manj mesa. Petina Britancev zavestno skuša zmanjšati količino mesa, ki ga zaužijejo, osmina Britancev pa ne uživa več mesa in mesnih izdelkov. Veganov, ki ne jedo nobenih živalskih produktov, je v državi okrog 600.000. Z mladimi, ekološko ozaveščenimi generacijami, ki stremijo k čistejšemu planetu in jih skrbi za svoje zdravje, pričakujemo, da bo do leta 2025 četrtina Britancev z jedilnika črtala meso, malo manj kot polovica vse populacije Velike Britanije pa bo zavestno zmanjšala uživanje mesa.”

Sainsbury’s poroča, da se je povpraševanje potrošnikov za veganske produkte preko spletne trgovine zvišalo za 24%, prodaja rastlinskih izdelkov pa se je povečala za 65% iz lanskega v to leto.

Trgovska veriga ne odlaša s prodajo rastlinskih produktov, tako je stopila korak pred konkurenco in izdala svojo linijo veganskih izdelkov. Njihovi veganski izdelki pod imenom Plant Power med drugim vključujejo veganske ”rebrce” narejene iz tempeha (fermentirana soja) in vegansko ”slanino”, ki ne vsebuje popolnoma nobene maščobe, po okusu pa naj bi bila na las podobna originalu. Zraven hrane ponujajo še širok izbor veganske kozmetike.

Fotografija: Sainsbury’s