• domov
  • Zanimivosti
  • Avstralci v 3 mesecih zmanjšali uporabo plastičnih vrečk za 80 odstotkov

Avstralci v 3 mesecih zmanjšali uporabo plastičnih vrečk za 80 odstotkov

Lansko leto sta dve največji trgovski verigi Avstralije namesto, da bi za vrečke računali 15 centov, popolnoma izločili prodajo plastičnih vrečk v svojih trgovinah.

Fotografija: Reuters

V obdobju treh mesecev je v Avstraliji uporaba plastičnih vrečk upadla za kar 80 odstotkov. Avstralsko narodno združenje trgovcev (Australia’s National Retail Association) poroča, da takšen ukrep ni povzročila zakonodaja ali državna politika, temveč dve največji trgovska verigi Avstralije – Coles in Woolworths. Veliko potrošnikov sprva ni bilo navdušenih, vendar so se nemiri zelo hitro polegli. Predvsem Coles je bil zelo skeptičen ob vpeljavi novega sistema, pa vendar je zadevo trdno izpeljal do konca.

Lansko leto sta trgovca namreč namesto, da bi za vrečke računala 15 centov, popolnoma izločila prodajo plastičnih vrečk v svojih trgovinah.

Science Instanity poroča, da lahko ta korak potencialno prepreči porabo 1.5 milijard plastičnih vreč, ki bi sicer končale v naših morjih in oceanih.

David Stout, poslovodja in govornik za avstralsko združenje trgovcev pravi: ”Trgovci si zaslužijo ogromno pohvalo, da so prevzeli vodstvo nad spreminjanjem navad svojih potrošnikov. Tudi potrošniki si zaslužijo pohvalo, da so hitro sprejeli to okoljevarstveno pobudo.”

Skoraj polovico onesnaženosti s plastiko v morju povzročajo ribiške mreže in razna oprema industrij, toda za ostalo onesnaženost poskrbijo plastične vrečke in ostala plastična embalaža za enkratno uporabo kot so plastenke in slamice.

Morske živali pogosto zaužijejo plastične delce ali v njih celo obtičijo, kar jim lahko povzroči resne poškodbe ali pogosto celo smrt.

Ptice, kiti, ribe in želve kose plastike pogosto zaužijejo, ker jih zamenjajo za svoj plen, nato pa umrejo od sestradanosti medtem, ko so njihovi želodci napolnjeni s plastiko, ki je ne morejo prebaviti. Lebdeča plastika na morski gladini povzroča širjenje raznih bakterij, ki rušijo ekosistem.

Fotografija: Travel Daily Media

Po vsem svetu so se že nabrali trgovci, ki so se kot Coles in Woolworths zaobljubili, da bodo dodali svoj pečat v boju proti klimatskim spremembam.  V Veliki Britaniji je priljubljena veriga zamrznjene hrane Iceland sporočila, da bodo do leta 2030 prvi supermarket, ki bo trgoval popolnoma brez uporabe plastike.

”Reduciranje plastike ni bila vedno najbolj popularna odločitev, je pa nujna.” še pravi Stout.