• domov
  • Zanimivosti
  • Amsterdam se obvezuje, da bo na sestankih vlade stregel le še malice brez mesa

Amsterdam se obvezuje, da bo na sestankih vlade stregel le še malice brez mesa

S prihodnjim letom bodo na vseh dogodkih vlade stregli le še obroke, ki v osnovi ne vsebujejo mesa, le to bodo lahko dobili na posebno zahtevo.

Johnas van Lammeren, ki predstavlja Stranko za živali, je predlagal iniciativo: ”Ste mesojed? Povejte na glas” s katero je zahteval, da bi vse malice prihodnje leto vsebovale le vegansko hrano. Predlog so politiki zavrnili in ga spremenili tako, da bo malica vsebovala sicer še ostale živalske produkte, mesa pa ne – tako so naredili tradicionalni prvi korak, kot imenujejo vegetarijanstvo. Vodja operativnega upravljanja Rutger Groot Wassink pravi: ”Pravila bomo obrnili na glavo. Vprašanje ni več ali si vegetarijanec, temveč ali ješ meso in ribe? Vlada sprejema trajnostne odločitve in menim, da bi takšne odločitve moral sprejeti pri sebi vsak posameznik. Namen novih pravil je, da dajejo dober zgled.”

Štiri vladajoče stranke Amsterdama, ki zasedajo večino stolčkov v parlamentu, so sprejele pobudo, za katero bo glasoval celoten upravni organ junija letos. V letu 2017 je Argentina, znana po velikih količinah uživanja mesa, sprejela podoben ukrep in pričela ob ponedeljkih streči le veganska kosila v ”argentinski beli hiši” Casa Rosada.