• domov
  • Recepti
  • Zdrave ameriške palačinke za katere potrebujete le 3 sestavine

Zdrave ameriške palačinke za katere potrebujete le 3 sestavine

Ameriške palačinke, ki jih bomo predstavili v tem receptu, vsebujejo samo 3 sestavine! Ena izmed sestavin je banana. Zelo pomembno je, da je banana zrela, prezrela. Banana je namreč sladilo in vezivo v našem receptu. Bolj bo mehka, več rjavih pikic bo imela, toliko bolj bo sladka in njena struktura nas bo bolj ubogala med pripravo raznih sladic. Druga sestavina je ovsena moka. Sama ovsene moke nikdar ne kupiva, temveč jo z mešalnikom (blenderjem) pridobiva iz ovsenih kosmičev. Predlagam, da enako storite sami, lahko pa seveda uporabite ovseno moko. Tretja sestavine je rastlinsko mleko po vašem okusu. Lahko uporabite kokosovo za več arome ali mandljevo, lahko pa uporabite rastlinska mleka, ki so po okusu bolj nevtralna – riževo, sojino ali ovseno. V našem receptu sva uporabila ovsenega. Ameriške palačinke po najinem receptu so zdrava alternativa puhastim iz bele moke. Zelo preproste so za pripravo, sestavine imamo skoraj vedno doma, brez nepotrebnih kalorij in cenovno ugodne. Recept s spodnjimi sestavini je primeren za tri osebe.

Banane, kosmiči in ovseno mleko

Sestavine:

  • 300g ovsenih kosmičev ali ovsene moke
  • 1 mala banana (70g)
  • 650 ml rastlinskega mleka

Postopek:

V mešalniku najprej zmiksamo ovsene kosmiče. Dodamo banano in mleko. Če uporabljamo ovseno moko, vse sestavine preprosto damo v mešalnik in jih mešamo do gladkega. Če nimamo mešalnika, lahko sestavine seveda zmešamo ročno. Banano bo tako potrebno predhodno ročno povsem zmečkati, do gladkega. Tukaj si je najbolje pomagati z vilico. Mešanje testa do gladkega na roko, bo trajalo nekaj minutk. Ko je testo gotovo, ga pustimo počivati približno 15 minutk. V tem času se bo ovsena moka napila tekočine in testo se bo precej zgostilo. Če imate občutek, da je preveč gosto, lahko pred peko palačink masi dodate nekaj vode ali rastlinskega mleka. Naš recept za ameriške palačinke s tremi sestavinami je zdrav recept. To pomeni, da se izogibamo tudi vsake nasičene maščobe, ki jo v obliki olja in ostalih rastlinskih maščob dodajamo v jedi, največkrat med peko. V večjih trgovinah najdemo krasne posode iz kamna ali drugih materialov, reče se jim non-sticking – kar pomeni, da se hrana ne prijema na posodo. S takšno ponvijo vedno pečeva palačinke in ni potrebno dodajati nobene maščobe. Če takšne posode nimate, bodite z oljem ali margarino zelo varčni med peko. Palačinke pecite na srednji temperaturi, ne pretiravajte z vročino. Ameriške palačinke se pečejo zelo počasi, bodite strpni. Pecite jih na vsaki strani 3 minute ali dokler se zlato zapečejo. Palačinke vsebujejo naravne, celovite sestavine, zato ne bodo suhe in puhaste kot tiste iz bele moke. Zaradi banane bodo nekoliko težje in vlažne.

Svojih palačink ne pozabite obložiti z obilico svežega sadja za perfekten energijski obrok za začetek dneva ali po aktivnostih. Po vrhu lahko za dodatno sladkobo in okus, prelijete še nekaj javorovega sirupa. Dober tek!