Veganski ”mac’n’cheese”

Mac’n’cheese je tipična priljubljena Ameriška jed narejena iz testenin in sira. Načeloma lahko vegansko različico pripravimo na podoben način, testeninam dodamo stopljen veganski sir. Mi vam predstavljamo recept, ki ni samo zdrava različica ameriške jedi, temveč je tudi preprosta. Oboževali boste ta recept! Med sestavinami najdemo večinoma zelenjavo, ki jo dnevno uporabljamo pri kuhanju, edini sestavini, ki jih morda nimate pri roki so indijski oreščki in jedilni kvasni kosmiči. Če ste rastlinojedi in obožujete kuhanje sem prepričana, da imate tudi ti dve sestavini pospravljeni v kuhinji 😊. Indijski oreščki v jedeh kot so omake in juhe, poskrbijo za polnost in kremno strukturo. Kvasni kosmiči se uporabljajo kot zamenjava za parmezan, saj po okusu nekoliko spominjajo nanj. Odlično se prilegajo kot posip na vaše najljubše testenine in rižote, poskusite če še niste. Zraven testenin potrebujemo le še nekaj zelenjave in začimb ter dober mešalnik – blender, ki bo naše sestavine spremenil v kremasto omako, kateri se ne boste mogli upreti. Ta recept boste uporabljali pogosto, otroci ga obožujejo. Za pripravo te jedi boste potrebovalo približno pol ure.

Sestavine:

  • 3 srednje veliki krompirji (lahko zamenjate s sladkim krompirjem ali majhno cvetačo)
  • 1 velik korenček
  • Polovica rdeče paprike
  • Peteršilj
  • Pest indijskih oreščkov
  • 1 zelenjavna kocka ali začimbna mešanica po vašem okusu
  • 1 majhna čebula
  • 1 strok česna
  • 3 jedilne žlice kvasnih kosmičev
  • Sol in poper po okusu
Sestavine najdemo skoraj v vsaki kuhinji

Postopek:

Olupimo krompir, čebulo, česen ter jih narežemo na manjše kose, vključno z umito papriko in korenčkom. Vse sestavine – razen kvasne kosmiče, postavimo v posodo in prilijemo toliko vode, da pokrije vso zelenjavo.

Sestavine skuhamo do mehkega. Indijski oreščki se bodo dovolj zmehčali, da jih bomo brez težav zmleli v mešalniku

Kuhamo dokler se krompir in korenček ne skuhata do mehkega. V drugi posodi skuhamo testenine. Skuhano zelenjavo s vso tekočino vred vlijemo v blender, dodamo tri žlice kvasnih kosmičev, solimo in popramo po okusu ter mešamo dokler ne nastane gosta, kremna omaka.

Takšno omako lahko uporabimo tudi kot nacho sir, le nekoliko bolj gosto moramo narediti

Testenine precedimo in postavimo v posodo ter jih oblijemo z našo omako. Naše mac’n’cheese testenine so lahko odlična priloga ali pa jih uživamo kot samostojno jed. Sama pogosto pripravim jed kot samostojno, v njo pa še vmešam brokoli ali grah za še več vitaminov in vlaknin. Brokolija ali graha ne pokuham, če ju dodamo v vročo omako sta ravno pravšnja. Pa dober tek!

Kremna omaka vas bo preprosto navdušila
Lahko jo uporabljamo v kombinaciji z drugimi živili. K njej se odlično podajo tudi gobice

PRIJAVITE SE NA NAŠE NOVICE