Panirani beli zrezki

Obstaja več načinov paniranja in na tisoče rastlin, ki jih lahko paniramo. V veganski oziroma rastlinojedi kuhinji je posebna magija. Nikdar ne zmanjka idej in različnih možnosti kaj kuhati. Vedno znova spoznavamo nove rastline, začimbe, zelišča, sadeže, žita, stročnice in kombinacije vseh teh živil. Panirani zrezki v veganski kuhinji ne poznajo meja. Lahko paniramo na primer zrezke narejene iz cvetače, gobice, mešanico žit in zelenjave ali sojine rezine. Ta recept predstavlja eno možnost nekoliko ”realističnih klasičnih” zrezkov, ki jih že vsi poznamo. Ob okušanju teh zrezkov, si ne boste zaželeli živalskega mesa. Zrezki so izredno sitostni in nabiti z beljakovinami.

Sestavine:

  • 200g svilenega tofuja
  • 250g pšeničnega glutena v prahu (in dodatna žlica glutena za potresti površino)
  • 1 mala žlička kisa
  • Zelenjavna jušna kocka
  • 2 dcl vode
  • Drobtine
  • Čičerikina moka (možna zamenjava za pšenično belo ali polnozrnato)
  • Sol
  • Poper
  • Olje za paniranje

Postopek:

V multipraktik damo svileni tofu, gluten v prahu, kis, ščepec soli in vodo v kateri smo raztopili jušno kocko. Vse sestavine na srednji hitrosti mešamo toliko časa, da se sestavine sprimejo v kepo (okrog 2 minuti). Kepa bo lepljiva, vendar dovolj kompaktna, da jo boste lahko vzeli iz posode in položili na delovno površino. Sestavine lahko seveda zmešate tudi ročno, vendar ne mesite testa, samo mešajte ga, da se povsem sprime.

Na površino prej potresite malo glutena v prahu, da se testo ne bo lepilo. Kepo razdelite na štiri dele in vsakega z roko oblikujete v obliko zrezka. Ne mesite testa in ga ne mečkajte predolgo, saj gluten ob gnetenju postane trde in žvečljive strukture. Zrezke oblikujte s prsti.

Zrezke bomo skuhali v posodi za parno kuhanje. Spodnji del napolnite z nekaj vode in čez poveznite kovinsko cedilko – zgornji del posode. Ko voda zavre, nastavite ploščo na srednjo temperaturo, v cedilko dajte zrezke in jih pokrijte s pokrovom. Zrezki se lahko malce dotikajo med sabo, vendar ne preveč. Izdelki iz pšeničnega glutena se imenujejo seitan. Seitan se med kuho zelo napihne, približno v dvakratno prvotno velikost. V primeru, da imate premalo posodo, zrezke na pari skuhajte ločeno. Zrezke počasi kuhajte približno 20 minut, jih obrnite in pustite kuhati dodatnih dvajset minut. Ko bodo končani, bodo zrezki svetle barve, zelo napihnjeni, v stiku s hladnim zrakom, pa se bodo skrčili in potemneli. Ne prestrašite se. Tak seitan se v tej fazi po kuhanju uporablja kot surov izdelek. Po kuhanju se naj zrezki nekoliko ohladijo in počivajo v hladilniku vsaj eno uro. Počivanje v hladilniku bo strukturo nekoliko bolj učvrstilo, ne bodo tako mehki kot so sedaj, ko so še vroči in sveži iz pare.

Ohlajene zrezke lahko narežete na koščke in jih popečete na olju za omake, rižote, testenine, solate… Tretirajte jih skratka kot surov izdelek. Mi jih bomo panirali.

V globok krožnik nalijte vodo in v njo zmešajte moko ter malo soli in popra. Masa naj bo gosta in oprijemljiva. V drug, večji krožnik damo drobtine. Zrezke enega za drugim najprej potopimo v krožnik z mešanico vode in moke in nato še v krožnik z drobtinami. Bodite natančni. Sama vsak zrezek topim dvakrat. Ko ga prvič obložim z drobtinami, ga ponovno namočim v mešanico moke ter ponovno obložim z drobtinami. Če se vam zdi, da je zrezek povsem obložen že prvič, ni potrebe po ponavljanju. Dvakratno obloženi zrezki so enostavno bolj hrustljavi in polni. Zrezke položimo v vroče olje in zlato zapečemo na obeh straneh. Ugotovili boste, da se ohlajen seitan na vročini ponovno napihne, sprosti in nekoliko omehča. To se zgodi tudi če ga samo pokuhate v juhi ali obari, popečete na olju ali kako drugače toplotno obdelate. Ne bo izgledal tako kot v hladilniku. Pa še namig: zrezke iz hladilnika lahko popečete in uporabite kot zrezke v gobovi omaki. Mmmm…

K zrezkom se odlično prileže kakšna priloga kot sta naš pečen krompir ali mac’n’cheese. Dober tek!