• domov
  • Recepti
  • Najboljši domači čokoladni namaz iz treh sestavin

Najboljši domači čokoladni namaz iz treh sestavin

Domača različica priljubljenega čokoladnega namaza z lešniki, sestavljena iz treh sestavin, primerna za palačinke, peciva ali preprosto kot namaz na kruh. Vse kar zraven sestavin potrebujete je dober blender in v tega se vam resnično splača investirati.

Sestavine za namaz:

  • 300 g lešnikov
  • 3 jedilne žlice kakava v prahu
  • 3 jedilne žlice sladkorja v prahu (dodaj več po okusu)

Namesto sladkorja lahko uporabite datlje in namaz napravite bolj zdrav. Za zgornjo količino priporočam 4 datlje ali več, odvisno kako sladkosnedi ste. Datlji so odlična in zdrava alternativa sladkorju in sirupu, uporabljate ga lahko za sladkanje smoothijev ali v presnih pecivih.

Posebni namig: Razpolovite datelj in ga na sredini namažite z arašidovim maslom. Božanska, hitra in zdrava sladica!

Postopek:

Lešnike položimo na pekač in jih postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj, za približno 10 – 15 minutk oziroma, da se lešniki zlato popražijo in zadišijo. Pekač s praženimi lešniki vzamemo iz pečice in počakamo, da se lešniki malo ohladijo. Lešnike z obema rokama med seboj drgnemo, da jih oluščimo kože, lahko uporabimo tudi kuhinjsko krpo. Pozor, to je zelo umazan del recepta ? Ko lešnikom olupimo kožico, ki bi namaz naredila precej bolj grenak,  jih v blenderju začnemo mleti pri nizkih obratih. Verjetno jih bo potrebno večkrat postrgati z robov. Bodite potrpežljivi, to delo lahko traja tudi do pol ure, če imate dober mešalnik, precej manj. Lešnike meljemo tako dolgo, da je masa povsem gladka, kot na spodnji sliki. Kot vidite lešniki oddajo dovolj maščobe, zato ne potrebujemo dodatnega olja. Če je vaš mešalnik bolj šibke moči, lahko dodate malo rastlinskega mleka. Ko so lešniki povsem zmleti, dodamo sladkor v prahu in kakav ter vse skupaj še enkrat dobro premešamo. Gotovo! Dober tek.

Praženi lešniki iz pečice
Mletje lešnikov
Lešniki, ki so že povsem zmleti in pripravljeni na ostale sestavine
Čokoladni namaz se odlično poda k palačinkam