Domači buhtlji po vegansko

Okusni, mehki buhtlji kot jih poznamo, brez dodanih sestavin živalskega izvora. Sanjsko kajne? Poskusite in se prepričajte kako dobri in enostavni so za pripravo.

Sestavine:

  • 500g  gladke moke (Tip 500)
  • 30g svežega kvasa
  • 50g sladkorja v prahu
  • 250 ml ovsenega mleka (ali rastlinsko mleko po želji)
  • 50g rastlinske margarine
  • 1 čajna žlička vanilje
  • Ščepec soli
  • Marmelada za polnjenje (midva sva uporabila šipkovo)

Na strani potrebujemo še stopljeno margarino za premaz pekača in buhtljev ter sladkor v prahu za posip končnega izdelka.

Postopek:

Skozi cedilko presejemo moko v posodo in na sredini napravimo vdolbino, v katero posipamo ščepec soli, nadrobimo kvas, dodamo žlico sladkorja in deciliter mlačnega rastlinskega mleka. Sestavine v luknji nežno pomešamo med seboj in v pokriti posodi pustimo stati 15 minut.

Dodamo vse ostale sestavine in jih dobro premešamo, da se med seboj popolnoma sprimejo in se testo več ne lepi na posodo. Zmešamo v obliko krogle, testa ne rabimo mesiti. Ponovno pokrijemo in na toplem mestu vzhajamo še dobrih 15 minut.

Testo pred vzhajanjem

Testo zvrnemo na pomokamo površino in nežno pregnetemo. Testo razvaljamo približno centimeter debelo in z nožem narežemo na poljubno velike kvadrate, na približno 9 kosov.

V vsak košček na sredino damo po eno veliko jedilno žlico marmelade in košček oblikujemo v kroglo.

Krogle skupaj polagamo na z margarino namaščen pekač, naj se med seboj le nežno dotikajo. Mesto kjer smo krogle zaprli, naj gleda navzgor.

Ko smo vse krogle namestili v pekač, jih narahlo namažemo s stopljeno margarino, pokrijemo s krpo in na toplem mestu vzhajamo dodatnih 15 minut. Pečico medtem segrejemo na 220 stopinj (ventilacijska) in buhtlje pečemo 30 minut oziroma dokler niso zlato zapečeni. Če se nam zdi, da se buhtlji pečejo prehitro, jih lahko pokrijemo s srebrno folijo in jih tako spečemo do konca.

PRIJAVITE SE NA NAŠE NOVICE