Cimetovi zvitki

Cimetovi zvitki so zelo preprosta in okusna jed. Podobno kot naši buhtlji, ne potrebujejo zakompliciranih sestavin in postopkov, da bi bili ena izmed najboljših sladic, ki jih boste kadarkoli poskusili. Sestavina, ki jedi da glavno noto, je cimet. Cimet je zdravilna začimba, polna antioksidantov, raziskave pravijo tudi, da je celo bolj zdravilen kot česen. Pripisujejo mu tudi protivnetne učinke, niža krvni sladkor in deluje proti bakterijam in glivicam. Koristil bi naj tudi srčnim bolnikom. Cimet je torej super-hrana, poznamo ga pa kot sestavino v najljubših tradicionalnih pecivih, piškotih in napitkih. Zraven cimeta, za naše mehke zvitke potrebujemo le še nekaj sestavin. Obljubim vam, da bo tale recept postal vaša stalnica!

Sestavine:

  • 70 gramov margarine
  • 2 dcl ovsenega mleka (lahko uporabimo tudi druge rastlinske napitke)
  • polovička svežega kvasa ali cela vrečka suhega
  • 1 vanilijev sladkor
  • ščepec soli
  • 400 gramov moke (bele ali polnozrnate, vendar bodo zvitki z bele moke veliko bolj puhasti)
  • stopljeno margarino za premaz pekača, testa in zvitkov

Postopek:

Nekoliko segrejemo ovseno mleko in v njem raztopimo 70 gramov margarine. V primeru, da uporabljamo margarino v trdi obliki, bomo morali mleko bolj segreti in kasneje nekoliko ohladiti. Mleko naj bo toplo, ne pa prevroče. V mleku raztopimo svež kvas ali dodamo vrečko suhega in pustimo nekaj minutk, da se kvas aktivira. Dodamo vanilijev sladkor in ščepec soli, premešamo in postopoma dodajamo moko, ki jo sproti mešamo v skupek mokrih sestavin. Ko dodamo vso moko, kepo testa položimo na pomokano površino ali prt ter gnetemo toliko časa, da postane voljno in se ne lepi več na podlago in na roke. Po potrebi počasi dodajamo moko, če je testo preveč lepljivo. Testo po nekaj minutkah oblikujemo v kroglo, ki jo namastimo s stopljeno margarino in ga pokritega v posodi, pustimo vzhajati eno uro.

Pečico vklopimo na 180 stopinj in medtem vzhajano testo, ki bi se po eni uri moralo podvojiti, razvaljamo v obliko pravokotnika. Povaljano testo premažemo s stopljeno margarino in ga v celoti potresemo s sladkorjem in cimetom poljubne količine. Testo nato previdno zvijemo kot rolado in zvitek z nožem narežemo na poljubno velike kose, vendar ne preveč velike, saj med peko pokončno stojijo v pekaču. Oblika zvitkov je odvisna tudi od velikosti narezanih koščkov, manjši so bolj ljubki. Sama rada delam večje zvitke, ker so še bolj puhasti, vendar manj estetski. Koščke pokončno zložimo v namaščen pekač, ta naj ima visoke robove, saj se zvitki napihnejo kot buhtlji. Med koščki pustite nekaj prostora, saj bodo med peko narasli. Zložene zvitke po vrhu namažemo s stopljeno margarino in pečemo v pečici na 180 stopinj, približno 25 minut oziroma dokler se ne obarvajo zlato rjavo. Če jih bomo zapekli preveč, ne bodo puhasti!

Pečene zvitke lahko posipamo s sladkorjem v prahu ali jih nežno pomažemo s stopljeno margarino za lesk, lahko pa jih pustimo povsem pri miru. Pojejte jih še tople.