• domov
  • Hrana
  • Veganska kulinarika in tradicionalne jedi v Grčiji

Veganska kulinarika in tradicionalne jedi v Grčiji

Potujete v Grčijo in že razmišljate o hrani ali pa se morda obremenjujete kje boste našli restavracije, ki strežejo vegansko hrano? Ne skrbite, za vas smo pripravili seznam tradicionalnih grških jedi, ki že v osnovi ne vsebujejo sestavin živalskega izvora. Poskrbite za dobro sončno kremo in pozabite na stres okrog hrane, za to smo poskrbeli mi! ?

Gyros in musaka nista edini jedi, ki jih poznajo v Grčiji, ki na prvi pogled morda deluje kot država, ki je zelo bogata z mesno kulinariko. Dobra novica! Grčija je država, katere velik delež tradicionalnih jedi sestavljajo popolnoma veganske sestavine. Beseda vegan jim morda ni toliko poznana – če jo boste omenili v kakšni stari restavraciji, boste verjetno namesto odgovora dobili začuden pogled. Ne skrbite, Grki dobro vedo kaj početi z rastlinami v kuhinji! Naročili boste lahko celo gyros, ki je polnjen z zelenjavo in krompirčkom. Kruh v Grčiji je skoraj vedno veganski, prav tako ocvrt krompirček in testenine s paradižnikovo omako ali testenine z zelenjavo, vendar pri testeninah vedno prosite naj vam jed prinesejo brez sira. V restavracijah, posebej dražjih, na jedi radi dodajo ovčji sir, na to bodite pozorni in opozorite natakarje že vnaprej, da naj vam v jedi ne dajejo sira. Pri tradicionalnih jedeh, ki so že v osnovi rastlinske, se vam to po vsej verjetnosti sicer ne bo zgodilo. Grki v svojih tradicionalnih jedeh ne uporabljajo kravjega mleka ali sira. Po grški ortodoksni veri, je na leto 120 ”veganskih” (postnih) dni, zato je njihova tradicionalna kulinarika bogata z rastlinskimi sestavinami, jedi pa polne beljakovin. Postni hrani se reče ” nistisima”, zato je hrana, ki se začne s to besedo varna za vegane. Ta informacija vam bo še posebej prišla prav v pekarnah, kjer boste lahko izbirali med raznimi piškoti in ”nistisima” pitami, polnjenimi s krompirjem, gobami, zelenjavo in podobno.

Grške veganske jedi prikazujejo preprostost in lepoto tradicionalne grške kuhinje v kateri boste nedvomno uživali.

GIGANTES

To je jed sestavljena iz velikega bela fižola in paradižnikove omake z začimbami.

Fotografija: The Wanderlust Kitchen

YEMISTA ali GEMISTA

Če ne bi omenili te jedi, se ne bi mogli pogovarjati o pristni grški in mediteranski hrani. Gemista (prevod: tisto, ki se polni) je jed, pri kateri uporabljajo zelenjavo, ki jo napolnijo z rižem in zelišči ter popečejo v pečici. Najbolj pogosto polnijo paradižnike, paprike ali jajčevce. Bodite pozorni, nekatere različice te jedi vsebujejo mleto meso, zato vedno naročite zelenjavno gemisto. Njami!

Fotografija: My Greek Dish

DOLMADAKIA

Z rižem in svežimi začimbami ter limono polnjeni in skuhani listi vinske trte je jed, ki vam bo ostala v spominu in jo boste pripravljali tudi doma! Ta specialiteta se postreže hladna z nekaj kapljicami limoninega soka in olivnim oljem.

Fotografija: BBC

FAVA

Zmiksan rumeni stročji fižol, postrežen z olivnim oljem in limoninim sokom. Lahko se postreže tudi kot priloga, jed pa bomo našli na otokih, predvsem na Santoriniju.

Fotografija: The Wanderlust Kitchen

FASOLAKIA

Topla jed iz zelenega fižola in paradižnikove omake.

Fotografija: The Greek Vegan

HORTA

Tradicionalna grška solata je narejena iz poparjene zelene zelenjave. Večinoma se streže hladna, lahko pa jo pripravimo tudi toplo. Postreže se z limoninim sokom in olivnim oljem in spada med jedi, ki vas bodo kulinarično osvojile.

Fotografija: Discover Greek Culture

MPRIAM

Popečena mešana zelenjava in krompir s paradižnikovo omako in zelišči.

Fotografija: Katalagari Country Suites

IMAM

Popečeni jajčevci v paradižnikovi omaki.

Fotografija: Lazy Cat Kitchen

MPAMIES

Kuhana okra v paradižnikovi omaki.

Fotografija: Newsbeast

ARAKAS

Grah kuhan v paradižnikovi omaki s krompirjem in korenčkom.

Fotografija: Heart Healthy Greek

FASOLADA

Juha, katere glavni sestavini sta fižol in paradižnik.

Fotografija: My Greek Dish

FAKES

Lečina juha.

Fotografija: Miakouppa

REVITHIA

Čičerikina juha.

Fotografija: My Greek Dish

SPANAKORIZO

Kremni riž in špinača skuhana v ponvi z olivnim oljem in zelišči.

Fotografija: Diane Kochilas

LAHANORIZO

Kremni riž in zelje skuhana v ponvi z olivnim oljem in zelišči.

Fotografija: Olive Tomato

PRASORIZO

Kremni riž in por skuhana v ponvi z olivnim oljem in zelišči.

Fotografija: Olive Tomato

HUMUS

Okusen namaz iz čičerike in mletega sezama, ki ga lahko jemo kot prilogo ali predjed.

Fotografija: Tori Avey

FALAFEL

Ocvrte kroglice narejene iz čičerike in začimb. K jedi spada humus! Obe jedi v originalu sicer prihajata iz držav bližnjega vzhoda, vendar se v Grčiji že nekaj časa prav dobro počutita.

Fotografija: Billy Pen

HORIATIKI

Grška solata, ki jo naročite brez feta sira.

Fotografija: The Rainy Kitchen