
Potujete v Grčijo in že razmišljate o hrani ali pa se morda obremenjujete kje boste našli restavracije, ki strežejo vegansko hrano? Ne skrbite, za vas smo pripravili seznam tradicionalnih grških jedi, ki že v osnovi ne vsebujejo sestavin živalskega izvora. Poskrbite za dobro sončno kremo in pozabite na stres okrog hrane, za to smo poskrbeli mi! 😊
Gyros in musaka nista edini jedi, ki jih poznajo v Grčiji, ki na prvi pogled morda deluje kot država, ki je zelo bogata z mesno kulinariko. Dobra novica! Grčija je država, katere velik delež tradicionalnih jedi sestavljajo popolnoma veganske sestavine. Beseda vegan jim morda ni toliko poznana – če jo boste omenili v kakšni stari restavraciji, boste verjetno namesto odgovora dobili začuden pogled. Ne skrbite, Grki dobro vedo kaj početi z rastlinami v kuhinji! Naročili boste lahko celo gyros, ki je polnjen z zelenjavo in krompirčkom. Kruh v Grčiji je skoraj vedno veganski, prav tako ocvrt krompirček in testenine s paradižnikovo omako ali testenine z zelenjavo, vendar pri testeninah vedno prosite naj vam jed prinesejo brez sira. V restavracijah, posebej dražjih, na jedi radi dodajo ovčji sir, na to bodite pozorni in opozorite natakarje že vnaprej, da naj vam v jedi ne dajejo sira. Pri tradicionalnih jedeh, ki so že v osnovi rastlinske, se vam to po vsej verjetnosti sicer ne bo zgodilo. Grki v svojih tradicionalnih jedeh ne uporabljajo kravjega mleka ali sira. Po grški ortodoksni veri, je na leto 120 ”veganskih” (postnih) dni, zato je njihova tradicionalna kulinarika bogata z rastlinskimi sestavinami, jedi pa polne beljakovin. Postni hrani se reče ” nistisima”, zato je hrana, ki se začne s to besedo varna za vegane. Ta informacija vam bo še posebej prišla prav v pekarnah, kjer boste lahko izbirali med raznimi piškoti in ”nistisima” pitami, polnjenimi s krompirjem, gobami, zelenjavo in podobno.
Grške veganske jedi prikazujejo preprostost in lepoto tradicionalne grške kuhinje v kateri boste nedvomno uživali.
GIGANTES
To je jed sestavljena iz velikega bela fižola in paradižnikove omake z začimbami.

YEMISTA ali GEMISTA
Če ne bi omenili te jedi, se ne bi mogli pogovarjati o pristni grški in mediteranski hrani. Gemista (prevod: tisto, ki se polni) je jed, pri kateri uporabljajo zelenjavo, ki jo napolnijo z rižem in zelišči ter popečejo v pečici. Najbolj pogosto polnijo paradižnike, paprike ali jajčevce. Bodite pozorni, nekatere različice te jedi vsebujejo mleto meso, zato vedno naročite zelenjavno gemisto. Njami!

DOLMADAKIA
Z rižem in svežimi začimbami ter limono polnjeni in skuhani listi vinske trte je jed, ki vam bo ostala v spominu in jo boste pripravljali tudi doma! Ta specialiteta se postreže hladna z nekaj kapljicami limoninega soka in olivnim oljem.

FAVA
Zmiksan rumeni stročji fižol, postrežen z olivnim oljem in limoninim sokom. Lahko se postreže tudi kot priloga, jed pa bomo našli na otokih, predvsem na Santoriniju.

FASOLAKIA
Topla jed iz zelenega fižola in paradižnikove omake.

HORTA
Tradicionalna grška solata je narejena iz poparjene zelene zelenjave. Večinoma se streže hladna, lahko pa jo pripravimo tudi toplo. Postreže se z limoninim sokom in olivnim oljem in spada med jedi, ki vas bodo kulinarično osvojile.

MPRIAM
Popečena mešana zelenjava in krompir s paradižnikovo omako in zelišči.

IMAM
Popečeni jajčevci v paradižnikovi omaki.

MPAMIES
Kuhana okra v paradižnikovi omaki.

ARAKAS
Grah kuhan v paradižnikovi omaki s krompirjem in korenčkom.

FASOLADA
Juha, katere glavni sestavini sta fižol in paradižnik.

FAKES
Lečina juha.

REVITHIA
Čičerikina juha.

SPANAKORIZO
Kremni riž in špinača skuhana v ponvi z olivnim oljem in zelišči.

LAHANORIZO
Kremni riž in zelje skuhana v ponvi z olivnim oljem in zelišči.

PRASORIZO
Kremni riž in por skuhana v ponvi z olivnim oljem in zelišči.

HUMUS
Okusen namaz iz čičerike in mletega sezama, ki ga lahko jemo kot prilogo ali predjed.

FALAFEL
Ocvrte kroglice narejene iz čičerike in začimb. K jedi spada humus! Obe jedi v originalu sicer prihajata iz držav bližnjega vzhoda, vendar se v Grčiji že nekaj časa prav dobro počutita.

HORIATIKI
Grška solata, ki jo naročite brez feta sira.
