To poletje odpirajo prvi veganski hotel na Škotskem

Hotel bo prvi 100% veganski v Veliki Britaniji, popolnoma brez vsebnosti živalskih produktov v hrani, pohištvu in kozmetičnih pripomočkih.

Hotel Saorsa 1875 je nov pionirski projekt, ki leži v kraju Pitlochry na Škotskem. Lastnik hotela je 26-letni Jack McLaren-Stewart in njegova starša Sandra in John. Celotna družina živi povsem vegansko, njihov novi hotel pa je prenovljen nekdanji Birchwood hotel.

Jack in njegova starša upajo, da bo njihov hotel Saorsa 1875 vzbudil zanimanje veganov po vsem svetu, da obiščejo čudovito Škotsko višavje. Jack je za The Scottish Sun povedal: ”Za odprtje tega hotela smo imeli dva razloga. Deloma se je projekt rodil iz obupa nad vegansko izbiro na tem koncu sveta. Škoti smo in kakor vsi Škoti, smo izredno ponosni na svojo domovino in vse kaj ponuja. Žal je ponudba za vegane izven velikih mest izjemno skopa, zato je potovanje v naše kraje nekoliko stresno in težavno za vse vegane. Želeli smo ustvariti kraj, kamor lahko pridejo vsi, vegani ali ne in uživajo v čudoviti pokrajini, ki ga ponuja Škotsko visokogorje brez, da bi se pri tem počutili, da ogrožajo svojo etiko.”

Jack je sicer odraščal v Angliji, njegova starša pa oba prihajata s Škotskega mesta Dundee. Odločitev, da hotel odprejo v visokogorju je bila preprosta, saj kot pravi Jack, je eden izmed najlepših krajev na svetu: ”Veseli me misel, da bodo to pokrajino zdaj lahko obiskali ljudje, ki pred možnostjo veganskega hotela, o tem niso razmišljali.”

Hrana in pijača v celotnem hotelu in baru je povsem veganska, veganskega in etičnega izvora pa so tudi uniforme za zaposlene. Vsa kozmetika in čistila so certificirano veganska, ekološka in niso testirana na živalih.

Celo hotelski energetski sistem, podjetja Ecotricity, je certificiran s strani The Vegan Society. Hišni ljubljenčki so v hotelu seveda dobrodošli.

Mladi lastnik Jack McLaren-Stewart je povedal, da je s hotelom želel sporočiti, da je veganstvo razburljiv in dinamičen način življenja, hkrati pa sočutna in etična izbira.

Mladi hotelir bi rad s svojim hotelom promoviral lokalne izdelke in jih predstavil novemu trgu. Restavracijo bo vodil italijanski kuharski mojster Luca Sordi, na jedilniku pa bodo gostje našli ustvarjalno kuhinjo, ki jo navdihuje škotska divjina. Vse sestavine bodo izvirale iz lastnih zelenjavnih vrtov hotela ali iz lokalnih kmetij.

Bar hotela bo nudil možnosti degustacije žganja iz vina, mešali pa bodo tudi lastne veganske koktajle.

Hotel ponuja različne kuharske delavnice, dogodivščine na prostem ter možnost počitka in wellness.

Jack je povedal: ”Naša druga motivacija za odprtje tega hotela je, da bi odpravili mit, da veganstvo omejuje ali temelji na neki abstinenci. Vse več ljudi se zaveda grozljive narave živinoreje, kako vpliva na planet in živali, mi pa želimo svetu pokazati, da je veganstvo razburljiv in dinamičen način življenja, ki ne zahteva žrtev.”

”Hkrati je Škotska dežela, v kateri je ogromno odličnega kmetovanja na svetovni ravni in etičnih podjetij, s katerimi se zelo veselimo poslovanja.

Govornica za The Vegan Society, Dominika Piasecka je povedala: ”Zelo smo zadovoljni, da ima Škotska popolnoma veganski hotel, ki vključuje vegansko izkušnjo vse od rastlinske prehrane, veganom prijazne posteljnine in kozmetike brez krutosti. Ker gostje hotela vedo, da v celoten proces ni vključena nobena žrtev, lahko svoj dopust brez skrbi uživajo medtem, ko podpirajo etično podjetje. Vse večja rast veganskih nastanitev gre v liniji s vse večjim porastom takšnega načina življenja v Britaniji, kjer je se je število veganov v zadnjih štirih letih kar za štirikrat povečalo.”

Hotel Saorsa 1875 se bo odprl 1. junija letos.