• domov
  • Hrana
  • SWING KITCHEN raj za ljubitelje hitre prehrane

SWING KITCHEN raj za ljubitelje hitre prehrane

Le slabo uro vožnje iz Slovenije, lahko obiščete verižno restavracijo Swing Kitchen in obljubljamo vam, da vam za ta izlet resnično ne bo žal!

Karl „Charly” Schillinger je uživač, svetovni popotnik, ljubitelj sving glasbe iz zlatih dvajsetih, oboževalec mesta New York in strasten vegan. Skupaj z ženo in muzo Irene, mu je uspelo navidezno nemogoče: pripeljati ameriško inspirirano klasiko hitre prehrane, na novo raven – popolnoma rastlinske verzije dobrot, ki nikakor ne zaostajajo za originali. Resnično dobro. Resnično vegansko.

Da je gastronomija Charlyju zapisana v genih, ni nobena skrivnost. Kulinarika je del njegove družine že več kot 200 let, ko je njegov pra pra pra praded prevzel gostišče. Mladi Charly je odrastel v družinsko gostilno, kjer sta njegova starša pripravljala tradicionalno avstrijsko jedačo. Ko je odrasel, ni želel prevzeti družinskega podjetja, vleklo ga je v svet. S kovčkom v rokah, pripravljenim za pot v New York, pa so se mu takratni cilji porušili. Ob nenadni smrti očeta, je pohitel domov k materi, za katero je delo v domači gostilni postalo prenaporno.

V letu 1988 je bil Charly, velik ljubitelj svinjskih kotletov, postavljen pred preizkušnjo, ki je spremenila njegovo življenje. Naloge, da bi zaklal tri družinske prašiče, ni mogel opraviti. Postal je vegetarijanec čez noč, čeprav je v njem še vedno ostala strast po pristni dunajski kulinariki, ki pa je tradicionalno vsebovala meso.

Ko je Charly spoznal Irene, sta hitro ugotovila, da sta sorodni duši. Irene je postala vegetarijanka že pri svojih 12 letih. Prepoznala je dilemo, v kateri je bil Charly: ni želel jesti mesa, vendar je pogrešal njegov okus.

Za te ”težave” sta seveda hitro našla rešitev. Pričela sta s kuhanjem pristne, avstrijske prehrane, ki pa je vsebovala zgolj rastlinske sestavine. Kmalu sta uspešno pripravljala cordon bleu, pečeno ”gos” in klasične avstrijske sladice kot so cmoki. Sprva so se nad njuno kulinariko, ki je bila po okusu ”kot meso”, navduševali njuni prijatelji, kmalu pa je vse več in več teh jedi našlo mesto tudi na jedilniku v družinski gostilni. Charly in Irene ne uživata nobenih živalskih produktov in sta vegana od leta 1998.

Veganstvo se neznansko širi že veliko let, predvsem med mlajšo generacijo in v večjih mestih. Kljub veliki ponudbi nadomestkov, je marsikateri zahteven kupec razočaran nad okusom, ki ni podoben mesni različici. Charly in Irene sta prepričana, da je za pravo senzacijo okusa potrebna tekstura hamburger pleskavice, zato slovita kot strokovnjaka za ”mesnati” okus brezmesnih izdelkov. Ne samo, da so njune pleskavice videti in okusiti ”originalne”, servirane so v hrustljavih ciabbata bombetkah, bogato napolnjenih s svežo solato, zelenjavo in domače pripravljenimi omakami, ki odlikujejo edinstvenost prodajnega izdelka: Real vegan burger (Pravi veganski burger).

Poleg okusnih burgerjev, lahko izbirate še med svetovnimi klasikami: nuggetsi, navadnim ocvrtim krompirčkom ali različici iz sladkega krompirja, wrap tortiljami, okusnimi solatami in osvežilno hladno pijačo. Med sladicami najdemo mafine, sirovo torto in Irenin legendarni tiramisu, ki si ga lahko privoščite ob slastnih kavah ali sladoledu.

Hitra hrana v pravem pomenu. Ko sprejmejo naročilo, se vaša hrana sveža pripravi v njihovi odprti kuhinji. Medtem, ko kratek čas počakate, lahko vidite na zaslonu kdaj se vaše naročilo zaključi in že jeste v sproščujoči atmosferi, ob zvokih sving glasbe ali hrano odnesete domov.

Vsi govorijo o ohranjanju narave in ravno to počnejo tudi v Swing kitchen. V primerjavi z mesnimi, njihovi rastlinski burgerji v povprečju porabijo 95% manj energije, 85% manj vode, 96% manj žita in 93% manj kmetijskega zemljišča. Vsaka Swing kitchen pleskavica prihrani 92% emisij toplogrednih plinov, v primerjavi z govejo. Vse to se jim še vedno ne zdi dovolj, zato uporabljajo le regionalne, gensko nespremenjene produkte, ki izhajajo iz poštene trgovine. Vsa njihova embalaža je narejena iz obnovljivih in CO2 nevtralnih energetskih virov.

Swing kitchen odpirajo svojo deseto restavracijo v Švici, ostale se nahajajo še v Avstriji in dve v Nemčiji, v mestu Berlin.