• domov
  • Potovanja
  • Na počitnice v Turčijo – veganski hotel The Vegan Lodge

Na počitnice v Turčijo – veganski hotel The Vegan Lodge

”Vegan sem že 12 let. Med dopustovanjem sem naletel na nekaj težav, posebno pri prehrani, ki je bila po navadi na izbiro.”

Emre Dİlek deluje v svojem poklicu že 30 let. Med delom v raznih gostinskih in hotelskih obratih, je skušal razširiti vegansko ponudbo jedi, kar mu je uspelo le do določene mere.

Svoje znanje in izkušnje kot menedžer in dolgoletni vegan, je želel uporabiti v popolnoma veganski ustanovi. S partnerji je realiziral projekt The Vegan Lodge.

Že obstoječ hotel, so prevzeli letos v januarju, obnovljeni, veganski hotel pa se je za širšo javnost odprl v marcu.

V hotelu imajo 24 sob za goste, sama stavba pa stoji na vrtu, velikem 30.000 m2. Vrt je namenjen oljkam in sadnim drevesom granatnega jabolka. Ogromno olivnega olja, ki ga uporabljajo v hotelu, nastane prav iz oliv, ki zrastejo na njihovih drevesih. Vsi biološki odpadki, ki nastanejo v kuhinji se kompostirajo in uporabljajo na lastnem vrtu, na katerem pridelajo zelenjavo, ki jo pripravljajo za svoje goste. Na vrtovih ne uporabljajo nobenih umetnih, kemičnih preparatov ali gnojil.

Približno 18% elektrike pridobijo iz lastnih solarnih kolektorjev.

Zraven vse hrane in pijače, je popolnoma veganskega izvora tudi kopalniška kozmetika in detergenti v pralnici. Kot zanimivost nam Emre pove, da so med prvimi 100 gosti, ki so obiskali njegov hotel, bili le trije vegani. Vsi gostje so bili zelo zadovoljni, posebno pa so pohvalili izvrstno kulinariko in prav nihče ni pogrešal sestavin živalskega izvora. Ravno nasprotno.

Po bivanju v njegovem hotelu, se je kar nekaj neveganskih gostov odločilo, da bodo tudi ob vrnitvi domov, nadaljevali z rastlinsko prehrano ali veganskim načinom življenja.

Prehrana v hotelu The Vegan Lodge je bazirana na mediteranskem načinu, z dotikom internacionalne kuhinje. Nudijo mediteranske predjedi (po grško meze) in svežo zelenjavo, za glavno jed pa nudijo jedi, ki jih kombinirajo s tofujem ali tempehom (fermentirana soja). Med glavnimi jedmi najdemo tudi kaj bolj preprostega kot so testenine, lazanje, burgerji in sveže solate.

V hotelu imajo tudi tri prostore za jogo, posledično organizirajo tudi joga kampe.

Letos gremo v Turčijo, kajne?

Dodatne informacije o hotelu poiščite na njihovi spletni strani.