• domov
  • Potovanja
  • Gut Aiderbichl pri Salzburgu, raj in dom za rešene živali

Gut Aiderbichl pri Salzburgu, raj in dom za rešene živali

Več kot 1000 rešenih živali biva v zavetišču Gut Aiderbichl v bližini Salzburga, kjer so po hudih stiskah ponovno našle življenjsko srečo.

Fotografija: Gut Aiderbichl

Živali, ki so prispele na ogromno, zeleno posest, so rešene pred klavnicami, nekatere so lastniki odstavili ali zanje več niso mogli skrbeti, nekatere so bile odvzete zaradi hudega zanemarjanja, nekaj pa je takih, ki v naravi več ne morejo preživeti same. Ustanovitelj Michael Aufhauser in njegova ekipa poudarjajo: imejte potrpljenje za bolne in invalidne živali, tudi te potrebujejo ljubezen.

Michael Aufhauser
(Fotografija: Gut Aiderbichl)

V neokrnjeni naravi se nahaja čudovita posest na kateri že od daleč zagledamo številne konje in govedo, ki se v miru pasejo na ogromnih travnikih, poležavajo ali z radostjo tekajo in se lovijo. Ko se počasi sprehajamo po poti, ki vodi proti glavni stavbi posesti, nam naproti prihajajo poniji, pujski, osli in koze. Večina živali na posesti Gut Aiderbichl namreč živi v svobodi in tako ves dan v miru lenarijo ali sledijo obiskovalcem. Le počakajte, da vidite raj za muce, ki se lahko gibajo v notranjem in zunanjem objektu, pa stekališče za pse, ki so vsak dan deležni dolgih sprehodov. Za gradnjo objektov so uporabili naravne materiale kot je na primer lunarni les. Raj za živali Gut Aiderbichl v kraju Henndorf am Wallersee se je odprl v letu 2001. Vsega skupaj obstajajo štirje takšni objekti, druga dva se nahajata v kraju Iffeldorf pri Münchenu in Deggendorfu pri kraju Passau, tretji pa je zavetišče za šimpanze, ki se imenuje Gut Aiderbichl Affen Refugium in se nahaja v Gänserndorfu. Te lahko obiščejo le botri zavetišča v majhnih skupinah, ob sobotah. Šimpanzi so odslužene testne živali iz laboratorijev, kjer so pretrpele veliko grozot.

Ustanovitelj Michael Aufhauser se je po selitvi iz Nemčije v Salzburg, začel prizadevati za ukinitev živalskih transportov v mesni industriji. V letu 2000 je ustvaril spomenik z imenom ”Misera” na to temo, ki se je dotaknil mnogo ljudi in pokazal elemente trpljenja živali: ljudje, mraz in finančni pohlep. Ko so v letu 2001 odprli posest Gut Aiderbichl pri Salzburgu, se je Michael Aufhauser odločil, da želi gostiti zvezdnike ob posebnih dobrodelnih dogodkih, saj je to videl kot možnost, da se informacije o živalih in zavetišču prenesejo dlje. Na posesti so bili že Pamela Anderson, Naomi Campbell, Dieter Bohlen, Ralf Schumacher, zvezdnica serije Sex and the City Kristin Davis, Kate Moss, Hugh Grant in mnogi drugi.

Fotografija: Gut Aiderbichl

Letos so iz nemogočih razmer rešili 68 psov, vsi so živeli v eni hiši, brez možnosti izhoda, brez redne prehrane, živeli so v lastnih fekalijah. Vse pse so zdravstveno preskrbeli, več kot polovica jih je že našla svoj dom. V aprilu so v zadnjem trenutku rešili 7 oslov, ki so že skorajda čakali na svojo smrt pred klavnico. Na posesti živijo tudi lisice, rešene iz farm za proizvodnjo krzna in pujski, ki so v laboratorijih služili kot poskusne živali za metadon. Obiščete lahko teličke, ki so bili žrtve mlečne in mesne industrije, koze, čudovite muce, ki čakajo na svoj dom, kokoši, kunce, ovce, lame, jelene, race, morske prašičke, pave, ponije, mule, divje prašiče in celo rakune. Srce vam bo ukradel bik Stefan, ki je bil rešen iz gorečega hleva. Čeprav ima po telesu velike opekline, neizmerno uživa svoje življenje.

Pujsek Rudi je, star komaj nekaj mesecev, na avtocesti padel iz tovornjaka in kot po čudežu preživel. Do konca svojih dni bo varno bival na posesti. Vse živali izhajajo iz grozljivih razmer ali so rešene pred smrtjo v klavnici. Na posesti najdemo tudi živali, ki so sorodstveno med seboj povezane. Tako so na primer rešili mlado kobilo, ki ni jedla, dokler niso izsledili tudi njene matere. Ponovno nosečo mati kobilo so našli, rešili in pripeljali v zavetišče, kjer bo lahko v miru živela s hčerkama. Pa koza Tati, ki obožuje goste, za petami ji pa vedno sledi njen sin Patrick.

Gut Aiderbichl
(Fotografija: Andreas Kolarik)

Gut Aiderbichl pri Salzburgu je čudovita destinacija za vso družino. Ob opazovanju živali boste spoznali, da ni razlike med psom in pujsom, kravo in mačko, kuncem in kokošjo v rečeh, ki resnično štejejo. Vsi si želijo življenja, vsi se bojijo bolečin. Vse živali se lahko znajdejo v stiski in vse si zaslužijo ljubezen, varnost in mirno življenje. Restavracija nudi brezmesno hrano, kjer se boste lahko odpočili in okrepčali. V Gut Aiderbichlu so dobrodošli vsi, tudi vaš štirinožni prijatelj.

Fotografija: Gut Aiderbichl

Gut Aiderbichl trenutno renovirajo in širijo, če vas delo ne moti, ste dobrodošli, saj obiski nemoteno potekajo naprej.

Cene vstopnic in več informacij najdete na tej povezavi.