Zaprla se je zadnja nemška farma krzna

Nemčija odslej spada uradno med države, ki več ne vzrejajo živali za proizvodnjo krzna. Predčasno se je zaprla še zadnja farma – tri leta pred podanim rokom za zaprtje.

Fotografija je simbolična

V letu 2017 je Nemčija sprejela zakon, ki zahteva zaprtje vseh farm za proizvodnjo krzna najkasneje do leta 2022. Ta mesec se je zadnji obrat zaprl občutno pred podanim rokom, ki ga določuje zakon. S tem v Nemčije legalno ne obratuje več nobena farma krzna.

Lastnik omenjenega obrata iz naselja Varl, v mestu Rahden pojasnjuje, da sta razloga za predčasno zaprtje predvsem pritiski organizacij za zaščito živali in nenehni obiski veterinarske inšpekcije.

Zadnje podlasice, ki so živele na farmi, so pred kratkim prodali na Finsko, hlevi na zemljišču stojijo odprti in prazni.

Fotografija je simbolična

Fabian Steinecke, tiskovni predstavnik organizacije za zaščito živali Deutsches Tierschutzbüro, pravi: ”Leta in leta smo se borili in protestirali proti nepotrebnim grozotam, ki so se dogajale v Rahdnu – naposled končno z uspehom za živali. Bil je že skrajni čas, da Nemčija postane država brez farm krzna.” Steinecke dodaja, da že razmišljajo o novem koraku: ”Ne more in ne sme biti mogoče, da se grozljivo pridobivanje krzna v naši državi prepove, krzneni produkti, iz farm v tujini, pa še vedno najdejo prostor na trgovskih policah. Čas je, da se v Nemčiji prepove vso trgovanje s krznom.”

Kdaj in če se bodo njegove besede uresničile ne vemo, dejstvo pa je, da legalno nobena žival v Nemčiji ne trpi več v brutalnih pogojih, ki so prisotni v vseh obratih, ki redijo živali za krzno.

V Evropi je Velika Britanija prva država, ki je prepovedala rejo živali za krzno in sicer v letu 2000, sledila ji je Avstrija leta 2004. V letu 2012, je Nizozemska, druga največja proizvajalka krzna v EU, sprejela zakon, ki določuje odpravo vseh farm za krzno do leta 2024. Na Hrvaškem so svoja vrata zaprle zadnje farme leta 2018, enakega leta se je za takšno prepoved odločila tudi Norveška, nekoč največja proizvajalka lisičjega krzna.  Slovenija je prepovedala rejo živali za krzno v letu 2013. Na Češkem je prepoved začela veljati letos, meseca februarja. Ostale države v Evropi, ki so prepovedale rejo živali za krzno so še Luksemburg, Belgija, Severna Makedonija, Srbija ter Bosna in Hercegovina. Države v katerih trenutno razmišljajo o sprejetju zakona, ki ne dovoljuje farm za krzno so Poljska, Irska, Litva, Estonija in Ukrajina.