• domov
  • Moda in lepota
  • Zakaj je pomembno, da kupujemo vegansko kozmetiko in kaj pomenijo vsi ti znaki in certifikati?

Zakaj je pomembno, da kupujemo vegansko kozmetiko in kaj pomenijo vsi ti znaki in certifikati?

Vegane nekateri še zmeraj vidijo kot ljudi, ki vestno skrbijo za svoje zdravje, drugi jih doživljajo kot osebe, ki so zelo izbirčne pri prehrani. Dejstvo pa je, da se veganstvo vse bolj širi. Na trgovskih policah tako najdemo vse več izdelkov z vegansko oznako, v restavracijah je vse več veganskih jedi, ki jih lahko izberemo na meniju, kavo s sojinim ali ovsenim mlekom pa lahko tudi v Sloveniji naročimo skoraj povsod. Kaj pa kozmetika? Vegani trpljenja živali ne odpravijo le iz svojih hladilnikov, temveč tudi iz garderobe in kozmetike. Toda katera kozmetika je pravzaprav veganska?

Kaj pomenijo vsi ti certifikati?

Vse več je na izbiro tudi raznih lepotnih produktov na katerih lahko zasledimo oznako cruelty free. Ta oznaka je ena izmed mnogih za katere ljudje menijo, da imajo popolnoma enak pomen. Napis vegan pomeni, da izdelek ne vsebuje sestavin živalskega izvora, lahko pa se zgodi, da je izdelek vseeno testiran na živalih. Oznaka cruelty free pomeni, da izdelek sicer ni testiran na živalih, pa vendar so deli njihovih teles ali izločki lahko prisotni v njem. Obe oznaki skupaj pomenita, da izdelek ne vsebuje živalskih sestavin in tudi ni testiran na živalih. Ste zmedeni? Če še niste, pa boste sedaj. Kljub temu, da je na izdelku napis cruelty free –  so sestavine v izdelku posamično še vedno lahko testirane na živalih. Zaradi nejasnih smernic Zveznega urada za hrano in zdravila, obstaja vrsta organizacij, ki lahko napišejo če je izdelek testiran na živalih ali ni. Najbolj zanesljiv certifikat, ki nam pove, da izdelek in vse njegove sestavine niso testirane na živalih v nobeni fazi izdelave, je Leaping Bunny Program. Zakaj torej na izdelku lahko piše, da ni testiran (cruelty free), v resnici pa je? Preprosto – sestavine izdelka so testirane že predhodno, ko skupaj sestavijo produkt, tega ni potrebno ponovno testirati, zato lahko trdijo, da izdelek ni testiran.

Ta simbola na embalaži izdelkov sta trenutno edina pri nas, ki jima lahko zaupate, da izdelek in njegove sestavine niso testirane v nobeni fazi izdelave.

Kaj je torej takšnega v kozmetiki, ki ni veganska?

Pogoste sestavine živalskega izvora, ki jih najdemo v kozmetiki so med, čebelji vosek, lanolin (ovčja volna), skvalen (olje iz jeter morskih psov), karmin (zmleti insekti), želatina (svinjske ali goveje kosti, vezi in tkiva), alantoin (goveji urin), ambra (kitovo bruhanje) in ovčja placenta.

Sestavine takšnega izvora vam morda ne škodujejo, koristijo pa tudi ne. Vas morda privlači misel, da bi svoje ustnice naličili z živo rdečimi zmletimi hroščki? Bi se zavestno odišavili s  parfumom, ki vsebuje bruhanje kita glavača? Ste vedeli, da obstaja velika možnost, da je v vaši dnevni vlažilni kremi za obraz alantoin – večinoma izhaja iz govejega urina.

Priznajte, te sestavine niso nič kaj privlačne, na kraj pameti vam ne bi prišlo, da bi posamezno sestavino namazali na svoj obraz ali ustnice, si z njo celo umili zobe. Vendar še bolj kot gnus, vegane od takšne kozmetike odvrača misel na to, da se je nekomu za takšno sestavino odvzelo življenje. Kozmetike, ki ne vsebujejo delcev mrtvih živali je na tržišču toliko, da vse res ni več mogoče spremljati. Ni večjega dokaza torej, da kozmetika za svojo učinkovitost ne potrebuje sestavin živalskega izvora. Čas je, da si potrošniki priborimo pravico, da spoznamo kdo ali kaj se skriva v izdelkih, ki jih kupujemo.

Podjetja se podrejajo povpraševanju potrošnikov.

Organizacija PETA se že trideset let bori proti laboratorijskim poskusom na živalih in v teh letih sta se zgodila dva velika premika, ki sta spodbudila ozaveščanje o veganstvu v kozmetični industriji. Prvi se je zgodil leta 1990, ko sta giganta Estée Lauder in Revlon prenehala testirati svoje produkte na živalih. Žal sta podjetji kasneje pričeli s prodajo svojih izdelkov na Kitajskem, kjer je testiranje na živalih obvezno v večini primerov.  Odločitev podjetji o prodaji na Kitajskem in posledično testiranje na živalih, je naletelo na nasprotovanje potrošnikov in njihovo zahtevo po izdelkih, ki niso testirani, kar je povzročilo razvijanje laboratorijskih instrumentov in opreme, ki bi zamenjala testiranje na živalih.

Drugi veliki preboj se dogaja pravkar. V oktobru je Unilever, matično podjetje za znamke kot so Dove, Axe, Dermalogica in še mnogo drugih, napovedalo, da podpira globalni zakon, ki bi prepovedal testiranje na živalih za kozmetiko. Velika podjetja, ki so vztrajala toliko let, se počasi spreminjajo in to je posledica zahteve potrošnikov, ki vse bolj povprašujejo po izdelkih, ki so etični in prijazni okolju. Ko se kupci enkrat zavedamo kakšno moč imamo, lahko začnemo stvari spreminjati na bolje. Podjetjem je predvsem pomemben dobiček, izdelke bodo vedno prilagoditi glede na povpraševanje.

Na tej spletni strani lahko poiščete kozmetiko in podjetja, ki jo proizvajajo in so popolnoma veganska in certificirana z oznako leaping bunny, ki potrjuje, da kozmetika 100% ni testirana na živalih. Odkljukajte željena okenca, ki vas sprašujejo kakšne vrste izdelek potrebujete, katere certifikate naj ima, koliko ste zanj pripravljeni plačati in na katerem kontinentu ga želite kupiti. Ne pozabite, da je v vsaki trgovini pri nas možno kupiti veganske izdelke, ki niso testirani na živalih. Sprva se boste morda malce lovili, obljubimo pa vam, da boste zelo hitro osvojili pregledovanje sestavin in certifikatov. Konec koncev si ne želimo, da bi na račun našega rdečila ali dezodoranta po nepotrebnem trpele in umrle živali, ko pa imamo vegansko alternativo le dve polički zraven. Veganska kozmetika ni dražja kot si morda kdo misli, velikokrat je celo bolj ugodna, saj vsebuje manj ali celo bolj naravne sestavine, kar pa ni pravilo. Veselo nakupovanje vam želimo in ne pozabite, najlepše ličilo na vas, je vaš nasmeh – nosite ga pogosto!