Trgovska veriga mode H&M se je znebila kašmirja

Po odkritih posnetkih organizacije PETA, se je H&M odločil ustaviti prodajo oblačil, ki vsebujejo kašmir. Posnetki prikazujejo grozljivo mučenje koz v klavnicah in farmah kašmirja na Kitajskem in Mongoliji.

Kitajska in Mongolija sta največji proizvajalki kašmirja v svetu mode, 90 odstotkov kašmirja namreč uvozijo iz teh dveh držav.

Posnetki iz tovrstnih farm prikazujejo kako delavci s silo držijo koze z ukrivljenimi nogami,  ki kričijo od bolečin ter jim iz teles pulijo dlako. Takšen je namreč postopek pridobivanja volne za kašmir. Posnetki prikazujejo tudi kako s kladivi tolčejo koze po glavi, nato pa jim prerežejo vratove v pričo ostalih živali.

H&M, ki je drugi največji prodajalec oblačil na svetu, se je na podlagi grozljivih posnetkov odločil, da bo do leta 2020 prenehal s celotno uporabo kašmirja v svojih oblačilih.

ASOS je eno izmed modnih podjetij v katerem so se proti prodaji kašmirja že odločili in iz svoje spletne strani umaknili vse produkte, ki bi ga vsebovali. Tudi za to odločitvijo stoji organizacija PETA, ki je ASOSu posredovala posnetke in ugotovitve preiskave.  

Elisa Allen iz organizacije PETA pravi: ”Da bi lahko naredili puloverje in šale iz kašmirja, prestrašenim kozam na živo pulijo dlako iz telesa, nato jih potolčejo s kladivom in prerežejo vratove.”

PETA spodbuja vse trgovce mode, da sledijo znamkama ASOS in H&M, ter opustijo prodajo blaga, ki je pridelan na tako krut način, hkrati pa sporočajo potrošnikom, da se naj raje odločijo za nakup veganskih materialov in tako poskrbijo za zmanjšano povpraševanje živalim in okolju škodljivim izdelkom.

Organizacija kot zamenjavo za volno in kašmir, ki sta izdelana na račun živali in okolja, priporoča prijaznejše materiale kot so bambus, tencel, konoplja, modal, viskoza, organski bombaž in sojin kašmir, ki nastane kot stranski proizvod pri pridelavi soje za prehrano.

Spodaj si lahko ogledate posnetek, ki prikazuje standardno prakso pridelave kašmirja: