Sveža kolekcija H&M narejena iz sadja

Fotografija: H&M

Švedska trgovska veriga je našla nov material za svojo spomladansko kolekcijo Conscious Exclusive: listje ananasa, olupki citrusov in alge.

Iz biomase alg je narejen penast material, imenova BLOOM, iz katerega so narejeni sandali kolekcije Conscious Exclusive.

Piñatex smo že predstavili, je material narejen iz vlaken ananasovih listov. Uporablja se ga kot alternativa usnju, z njim pa izdelujejo torbice, jakne in škornje.

Orange Fiber je material, ki je izdelan iz vlaken izpod lupin citrusov. Uporablja se pri izdelavi zgornjih delov oblačil in hlač.

Kako pa v prvi vrsti pridemo na idejo, da za izdelavo oblačil uporabimo sadje? Odgovarja nam Laura Engels, podjetniška svetovalka pri H&M: ”Vedno iščemo nove, trajnostne materiale s katerimi bi sklenili krog mode.”

Pri proizvodnji teh naravnih materialov, H&M sodeluje z manjšimi podjetji. Naj kot primer navedemo in na kratko predstavimo podjetje Orange Fiber, ki prihaja iz Italije, natančneje Catanie na Siciliji. Njihovi materiali so narejeni tudi iz 100-odstotne vsebnosti citrusov. Že v letu 2015, so prejeli nagrado Global Change Award, ki jo podeljuje podjetje H&M. Za eno izmed majic iz materiala Orange Fiber, je uporabljenih 2,3 kilograme pomarančnih lupin, ki pa so stranski produkt proizvodnje sadnih sokov iz Sicilije.

Pomisleki, da bi oblačila, izdelana iz sadja, po prvem pranju razpadla, so povsem odveč. Priporočeno pranje oblačil v pralnem stroju, je na 30 stopinj. Dodatno priporočilo Laure pa je tudi to, da naj oblačila peremo čim manj, saj je tudi to ena izmed varčnih rešitev. Oblačila po nošenju prezračimo, operimo jih le, če so popackana. Ko vam oblačila odslužijo, jih nikar ne zavržite. Vrnite jih v H&M trgovino, saj podjetje reciklira in ponovno uporablja rabljena oblačila.