PRADA bo iz prodaje umaknila krzno

Prada je napovedala, da bo prenehala z uporabo krzna na svojih produktih in modelih. Svojo napoved bodo uresničili s februarjem leta 2020.

Odločitev velja za vse znamke modne hiše, vključno z Miu Miu, Church’s, Car Shoe in seveda Prado, začne pa veljati po predstavitvi ženske kolekcije Pomlad/Poletje 2020.

Napoved je rezultat sodelovanja podjetja s Fur Free Alliance, koalicije več kot 50 organizacij za zaščito živali, ki izhajajo iz več kot 40 držav. Fur Free Alliance je vodila kampanjo, ki je v letu 2018 pod pritisk postavila modno hišo Prada, ki je sicer že sodelovala z organizacijo The Humane Society of the United States in italijansko organizacijo za zaščito živali LAV.

Vodja oblikovanja pri Pradi in solastnica podjetja  Miuccia Prada je izjavila: ”Prada je zavezana k inovativnosti in družbeni odgovornosti, naša politika brez krzna je del te zaveze. Osredotočanje na inovativne materiale, bo podjetju omogočalo raziskovanje novih mejnikov ustvarjalnega oblikovanja medtem, ko bo zadostilo povpraševanju po etičnih produktih.”

Direktor modne politike pri The Humane Society, PJ Smith je povedal: ”Z napovedjo Prade, da ne bodo več uporabljali krzna, je eno izmed največjih imen v modi prevzelo vodstvo za dobrobit živali in inovativnost za bodoče generacije.”

Predsednik organizacije Fur Free Alliance, Joh Vinding je pozdravil odločitev podjetja in v izjavi povedal: ”Prada je s svojimi znamkami postalo eno izmed podjetij, ki se odziva na potrošnikov spremenjen odnos do živali.”

Prada je za CNN razložila, da sicer umikajo krzno, še naprej pa bodo prodajali izdelke, ki vsebujejo usnje. Organizacija PETA je povedala, da sicer pozdravljajo odločitev podjetja, da iz prodaje umika krzno, poziva pa ga, da iz prodaje nemudoma umaknejo tudi eksotične kože živali kot so kože kuščarjev, kač in krokodilje kože.

Znamke, ki so po podatkih organizacije The Human Society iz prodaje umaknile krzno so  Burberry, Armani, Versace, Gucci, Chanel, Coach, Donna Karan, Michael Kors, Jimmy Choo, Diane von Furstenberg, Furla in Bottega Veneta.

Modni oblikovalci, ki še zmeraj prodajajo izdelke iz krzna so Fendi, Max Mara, Celine, Valentino, Saint Laurent in Dolce & Gabbana.