Pinatex, alternativa usnju brez krutosti

Na letni ravni, se proizvede približno 12 milijonov ton stranskih proizvodov pri pridelavi ananasa.

Piñatex® je inovativni, naravni tekstil, narejen iz vlaken listja ananasa. Listje ananasa je stranski produkt že obstoječe, prehrambne industrije. Njihova uporaba poskrbi za dodatno delo in zaslužek kmetijski skupnosti. Gre za naraven, obstojen material, v katerega ni vključena krutost. Njegova pot se je začela, ko je Dr. Carmen Hijosa, strokovnjakinja za izdelke iz usnja, obiskala tovarno usnja na Filipinih v devetdesetih. Šokirana nad škodo, ki jo povzroča ta industrija našemu planetu, je ugotovila, da se le ta ne more nadaljevati. Carmen ima vizijo, ki združuje ljudi, ekologijo in ekonomijo. Rada bi ustvarila novo industrijo, ki je socialno in okoljevarstveno odgovorna.

Podjetje, katerega ustanoviteljica je Carmen Hijosa, se imenuje Ananas Anam in deluje po vrednotah krožne ekonomije. Združujejo raziskave in inovacije, da bi izboljšali dobrobit našega planeta in prebivalcev, skozi sklenjen krog izdelave in uporabe produkta.

Fotografija: David Steward za Wired

Piñatex® je izdelan iz listov rastline ananas, ki je produkt sadne industrije. Liste, ki so tako stranski produkt, zavržejo ali zažgejo. Uporaba listov, poskrbi za dodatni zaslužek kmetovalcem, ki v osnovi živijo od sezonske letine sadežev. Ko se vlakna slečejo z listov, se preostali material uporabi za naravno gnojilo ali biogorivo, kar ponuja nadaljnje gospodarske priložnosti.

Trenutno sodelujejo s kmetovalci na Filipinih, s širitvijo proizvodnje, pa se bodo ponudile možnosti sodelovanja še z drugimi državami, ki pridelujejo ananas. Tako se bodo podprla lokalna gospodarstva in okrepil njihov izvoz produktov.

Strojenje usnja je kompliciran proces, ki vključuje približno 20 faz in 250 kemikalij, da bi preprečili razkroj (med drugim strupe in težke kovine kot so krom, aldehid, cianid, cink in svinec), so izredno škodljive za naš planet in ljudi, da ne govorimo o krutosti do živali, ki jih pobijamo, med drugim tudi za njihovo kožo. Piñatex® je kot obstojen material kos tem težavam, vključuje majhno porabo vode in proizvodno potrato, ne vsebuje nevarnih kemikalij ali živalskih produktov.