Lush v svojih izdelkih več ne uporablja jajc

Priljubljeno, dišeče kozmetično podjetje Lush je pred kratkim sporočilo, da v svojih izdelkih več ne bo uporabljalo jajc. Razlogu za takšno odločitev je botrovala skrb podjetja za dobrobit živali jajčne industrije.

Fotografija: Lush

Naj spomnimo, da se podjetje Lush aktivno bori proti poskusom na živalih, iz tega razloga prodaje še ni razširil na Kitajsko, državo v kateri so poskusi na živalih za kozmetične namene še vedno obvezni.

Lush je jajca uporabljal v sedmih izdelkih, to so bili D-Fluff kremno milo za britje, Hair Custard krema za oblikovanje pričeske, šampona za lase Curly Wurly in Jersey Bounce, maska za lase H’suan Wen Hua ter maski za obraz Brazened Honey in Cosmetic Warrior. Na spletni strani tako na naštetih izdelkih najdemo oznako: nova formula in obvestilo: brez jajc.

Podjetje se je pred kratkim seznanilo o kruti resnici jajčne industrije, ki med drugim razkriva tudi, da se vse piščančke moškega spola ubije takoj po tem, ko se izvalijo. Za jajčno industrijo namreč niso dobičkonosni, saj ne znesejo jajc.  Iz teh razlogov je Lush  iz svojega seznama sestavin odstranil jajca in v javnost podal izjavo v kateri so sporočili, da je resnica jajčne industrije enostavno preveč neprijetna, da bi lahko takšno sestavino še naprej uporabljali v svojih izdelkih.

Sestavine, ki so jajce v produktih zamenjale so na primer čičerikina aquafaba (voda v kateri je kuhana ali vložena čičerika), tofu, sojin jogurt in pšenični gluten. Jagodno kremno milo za britje D-Fluff, je z zamenjavo sestavin postal popolnoma veganski izdelek, drugi izdelki zaenkrat še vsebujejo med ali lanolin.

Toni Shepard iz internaciolne organizacije za zaščito živali Animal Equality, je kot odgovor na izločitev jajc iz izdelkov podjetja Lush podal izjavo: ”Tudi jajca iz proste reje in takšna, ki izhajajo iz ekoloških kmetij, še vedno povzročajo neizmerno trpljenje živalim. Samčki se kmalu po tem, ko se izležejo, ubijejo na vseh farmah, kjer se ukvarjajo s prodajo jajc. Ko se kokoši utrudijo zaradi nenaravnega ritma leženja jajc, se tudi njih ubije kot vso ostalo perutnino, ki jo gojijo za meso.”