Irska bo prepovedala vzrejo živali za krzno

Irska bo postala 15. država Evropske unije, ki bo prepovedala vzrejo živali za uporabo krzna. Za takšno odločitev so zaslužni aktivisti in organizacije za zaščito živali, ki se že leta borijo, da bi dosegle zakon, ki bi prepovedal uporabo živali za njihovo krzno.

Na Irskem trenutno v treh velikih farmah biva okrog 200,000 ameriških minkov, kunam podobnih živali. Živali so prisiljene živeti v grozljivih razmerah in drobnih kletkah, dokler jih ne ubijejo zaradi krzna, ki ga uporabijo za oblačila in modne dodatke.

Živali ubijejo na grob in surov način pri približno šestih mesecih starosti, potem postanejo plašči, torbice, škornji in klobuki.

Aktivisti so se več let borili, da bi dosegli zakon, ki je v veljavi že v Združenih narodih in 13-ih državah EU, vendar se je politična stranka Fine Gael, ki je del Evropske ljudske stranke, takšni zakonodaji in zaprtju industrije dolgo upirala. Minister za kmetijstvo Michael Creed je še v februarju tega leta v izjavi povedal, da ne misli kloniti pritiskom zagovornikov pravic za živali.

Koalicija opozicijskih strank je pred kratim izdala zakon, ki ga parlament močno podpira in bo končal kruto ravnanje z živalmi. Debate o novem zakonu bodo potekale v prihodnjem mesecu.

Joanna Swabe iz organizacije Humane Society Europe, je v izjavi povedala: ”Zaradi številnih držav, ki prepovedujejo proizvodnjo krzna in zaradi pritiska, da se v Veliki Britaniji celo prepove prodaja krzna ter zaradi vse več modnih oblikovalcev, ki se izogibajo uporabi krzna v svojih modnih izdelkih, upamo, da se bo vso to nepotrebno trpljenje živali kmalu le še prestavilo v zgodovinske knjige.”

Javne raziskave so pokazale, da štirje od petih prebivalcev Irske podpirajo zakon o prepovedi proizvodnje krzna in reje živali za ta namen. Aktivisti sicer pravijo, da nov zakon ni dovolj, da bi preprečil trpljenje živali. Po njihovem mnenju bi moral obstajati tudi zakon, ki prepoveduje trgovanje s krznom.

Pred kratkim smo že poročali, da so v Nemčiji zaprli zadnjo farmo za rejo živali za krzno, v članku na tej povezavi pa najdete tudi vse države, ki so že sklenile zakon, ki prepoveduje proizvodnjo krzna in rejo živali za ta namen.

Spodnji video prikazuje skrite posnetke farme ameriških minkov na Irskem.