• domov
  • Moda in lepota
  • Adidas napovedal prve tekaške copate, ki jih bo mogoče reciklirati v celoti

Adidas napovedal prve tekaške copate, ki jih bo mogoče reciklirati v celoti

Fotografija: Adidas

FUTURECRAFT.LOOP je nova generacija športnih copatov znamke Adidas. Podjetje z napovedjo copat, ki se lahko v celoti reciklirajo, nadaljuje svojo predanost za izdelovanje trajnostnih izdelkov. V letu 2015 je podjetje na trgovske police izstrelilo linijo čevljev Parley, ki je deloma izdelana z reciklirane plastike, ki jo najdemo v morju. Letos so se odločili, da s produktom stopijo korak dlje in predstavijo copate, ki se bodo lahko reciklirali v celoti.

Fotografija: Adidas

Potrošniki se pogosto sprašujejo kam romajo čevlji potem, ko ji zavržejo. Čeprav je linija Parley izdelana iz recikliranih materialov, še vedno vzbuja skrb, da prispevajo k onesnaževanju okolja, ko jih prej ali slej zavržemo. S FUTURECRAFT.LOOP so takšne skrbi popolnoma odveč. Vodja odbora pri Adidasu, Eric Liedtke pravi: ”Pobrati plastiko iz sistema je prvi korak, vendar se ne smemo ustaviti pri tem. FUTURECRAFT.LOOP je naš prvi tekaški copat, ki je narejen z namenom, da ga po nošenju znova uporabimo. Copat je izjava s katero smo podkrepili naš namen, da prevzamemo odgovornost za izdelek skozi njegovo celotno življenjsko dobo. Dokazuje, da lahko ustvarimo visoko kakovostni copat, ki ga ni potrebno popolnoma zavreči.”

Potrošniki bodo lahko copate FUTURECRAFT.LOOP po uporabi vrnili v prodajalne Adidas. Podjetje bo nato čevlje v proizvodnji razgradilo v pelete, s katerimi bodo ustvarili nova obuvala in s tem poskrbeli, da ne bo ostalo nobenega odpadnega materiala.

Kako natančno torej vse skupaj deluje? Po skoraj desetletnih raziskavah je Adidas odkril kako izločiti mešanice materialov in lepil, ki preprečujejo možnost reciklaže. Z uporabo samo ene vrste materiala in brez uporabe lepila, je FUTURECRAFT.LOOP narejen za recikliranje že od samega začetka. Adidas sporoča, da je čisto vsak sestavni del copat narejen iz 100% TPU materiala(poliuretan). Adidas bo 200 copat testiral po vsem svetu v različnih situacijah in tako poskrbel za morebitne popravke ob izdaji čevljev druge generacije. Za globalno izdajo FUTURECRAFT.LOOP tekaških čevljev bo tako potrebno še nekaj časa počakati. Vse do kolekcije Pomlad/Poletje 2021 če smo natančni, vendar verjamemo, da se definitivno splača!

Poglejte si kratko dokumentarno zgodbo o nastanku linije FUTURECRAFT.LOOP:

Fotografija: Adidas