• domov
  • Ljudje
  • Zmagovalka Maraton Alpe Kaja Logar je veganka

Zmagovalka Maraton Alpe Kaja Logar je veganka

Fotografija: Facebook/Kaja Logar

Letošnjega tekmovanja Maraton Alpe se je udeležilo 500 tekmovalcev. Ženska zmagovalka tekmovanja je Kaja Logar – Rose Team, ki se je v cilj pripeljala s časom 4:06:57. Njen motiv za udeležbo je bil, da dokaže, da se da za maraton trenirati tudi na rastlinski prehrani.

Fotografija: Prijavim.se

In kako ji je uspelo dokazati! Navdušena športnica Kaja Logar je za naš portal povedala: ”Same priprave na maraton niso bile kaj dosti posebne, saj načeloma veliko vozim v klanec tako, da sem le še dodala tri ponovitve daljših tempo voženj navkreber – kot je to tudi na samem maratonu. Potem pa še nekaj intervalov menjave ritma in par voženj  po ravnem za fanti, v zavetrju. Načeloma pa vse delam, tako kot se počutim, malo po občutku, malo pa po nasvetu brata, ki je v športu že precej dolgo in mi zna svetovati.”

Fotografija: Prijavim.se

Maraton, ki ga prireja Kolesarsko društvo Alpe, je eden najtežjih rekreativnih kolesarskih maratonov, saj kolesarje na njem pričakajo trije težki vzponi. Tekmovalce je letos na tekmovanju čakalo soparno vreme s soncem, del poti pa jih je spremljal tudi dež. Maraton Alpe je dolg 130 kilometrov in 2.000 metrov višinske razlike, kolesarji morajo premagati tri alpske prelaze. To so Jezerski vrh s 1.218 metri, Pavličevo sedlo s 1.400 metri in Črnivec s vzponom 902 metra.

Maraton je vsekakor velika športna preizkušnja. Kaja Logar je za naš portal povedala, da se rastlinsko prehranjuje že 4 leta in trdi, da ji prav takšna prehrana pomaga pri regeneraciji in napredku športne discipline: ”Moj jedilnik je večinoma sestavljen iz polnovrednih sestavin, poskušam se izogibati predelani hrani kolikor se le da.”

Fotografija: Facebook/Kaja Logar

Njen obrok pred treningom je zajtrk, ki je skoraj vedno sestavljen iz ovsene kaše, včasih pa tudi palačink ali prosene kaše. Po treningu Kajo čaka kosilo, ki obsega del z ogljikovimi hidrati (krompir, riž, žita), beljakovinami (stročnice, tofu, tempeh), polnovrednimi maščobami (avokado, oreščki, semena, kokosovo mleko). Kaja je povedala, da ob vseh obrokih poskrbi tudi za veliko količino sveže zelenjave, katero čez sezono dobi kar na domačem vrtu.

Fotografija: Facebook/Kaja Logar

”Včasih si po dolgem treningu pripravim tudi smoothie, da je regeneracija čim bolj optimalna. Ta je po navadi sestavljen iz: banane, zmrznjenega jagodičevja, kurkume in popra (v majhni količini), rdeče pese, vode ali rastlinskega napitka in rastlinskih proteinov, če jih ravno imam za porabiti. Večerja ni nič kaj posebnega, včasih enako kot za kosilo, včasih solata, odvisno od lakote. Vmes med obroki pa je nekaj prigrizkov.”

Med samim treningom Kaja poskrbi za energijo z doma narejenimi ploščicami, ki so narejene iz datljev, ovsenih kosmičev, kokosa in podobnih sestavin. Zaupala nam je, da so ploščice v mešalniku narejene v 5-10 minutah. Ploščice se da tudi kupiti, ker kot Kaja pravi, je ponudba v vseh trgovinah pestra.

Zanimalo nas je zakaj se je športnica Kaja Logar pred leti sploh odločila za prehod na rastlinsko prehrano. Kaja pravi: ”Odločitev za prehod na rastlinsko prehrano je bila prvotno iz etičnega vidika (ogledala sem si predavanje Gary Yourofskya in nekaj drugih. Po ogledu teh mi je bilo edino logično, da iz prehrane izločim vsa živila živalskega izvora, saj sem se zavedala, da s tem kar uživam in kupujem, posledično tudi glasujem za nepotrebno trpljenje živali v klavnicah in izven njih.”

Poleg etičnih razlogov pa so za Kajo pomembni še vidiki okolja in zdravja: ”Za živalsko industrijo vemo, da je zaradi onesnaževanja izjemno destruktivna za okolje. Z rastlinsko hrano pa prav tako lahko dobimo vse kar naše telo potrebuje.”

Kaja poudarja, da je pri zdravi rastlinski prehrani pomembno, da poskrbimo za zadosten delež polnovrednih kalorij, ki jih dobimo, ko se prehranjujemo pestro in raznovrstno. Vitamin B12 športnica jemlje kot dodatek in pravi: ”B12 v živinoreji dodajajo tudi živalim, tako raje izberem, da le tega dobim direktno, namesto preko vmesnega posrednika, ki mora za to trpeti in umreti.”

Posnetek Gary Yourofskyja, ki je spremenil Kajin pogled na način prehranjevanja, si s slovenskimi podnapisi poglejte tukaj: