• domov
  • Ljudje
  • Veganski alpinist prvi, ki je osvojil Mount Everest z uporabo popolnoma veganske opreme

Veganski alpinist prvi, ki je osvojil Mount Everest z uporabo popolnoma veganske opreme

Veganski alpinist je postal prva oseba, ki je osvojila vrh Everesta z opremo, ki ne vsebuje živalskih materialov.

Zagovornik pravic za živali in alpinist Dean Maher se je po južni strani povzpel na največjo goro na svetu, pri tem pa ni uporabil tradicionalnega zaščitnega jopiča, škornjev in spalne vreče, ki so narejeni iz usnja.

Alpinist je svoj dosežek naznanil na spletnem družbenem omrežju Instagram z besedami: ”Ponosen sem, da lahko sporočim, da sem pred dvema dnevoma postal prvi vegan, ki je osvojil Mount Everest (južni vrh)!!!”

”Med vzpenjanjem nisem uporabil materialov kot so puh, volna, usnje, svila in podobno. Tako sem dokazal, da ni potrebno škodovati živalim, da bi si izpolnili svoje največje želje.”

Dean Maher je glasen zagovornik za živali in njihove pravice. Po svojem dosežku je vzpodbudil ljudi, da razmislijo o tem, kako vpliva nakup plezalne opreme na živali.

Napisal je: ”NI VEČ IZGOVOR LJUDJE! Vsi trdimo, da smo proti nasilju do živali, vendar vsak naš nakup, ki vsebuje živalske materiale, povzroča smrt in izkoriščanje nedolžnih, ranljivih bitij za katera tako zelo trdimo, da nam je mar. Če boste izdelek kupili, bodo živali umrle. Čas je, da za svoje odločitve prevzamemo odgovornost in naša dejanja uskladimo z lastnimi prepričanji in vrednotami. Če sem se sam lahko povzpel na najvišjo goro na svetu brez, da bi pri tem uporabil material, ki je narejen iz živali, potem lahko tudi vi naredite nekaj preprostih sprememb v vašem vsakdanjem življenju. POSTANITE VEGANI. Za vas, za planet, za živali.”

Za pot na ”vrh sveta” je Maher uporabil posebni veganski plezalni jopič, zanesel pa se je tudi na nasvete prijatelja, prav tako veganskega alpinista Kuntal Joisherja. Joisher je prav tako že dosegel vrh Everesta, toda takrat še v tradicionalni opremi. Maher je zaradi povpraševanja o veganski plezalni opremi, na Instagramu objavil znamke in seznam opreme, ki jo je uporabil pri svojem podvigu.