• domov
  • Ljudje
  • Trije igralci serije Game of Thrones, ki so vegani

Trije igralci serije Game of Thrones, ki so vegani

Končno smo dočakali zadnjo sezono serije Game of Thrones in medtem, ko nestrpno čakamo na naslednjo epizodo, vam predstavljamo tri igralce, ki se v realnem življenju borijo za svet, ki bi bil veliko bolj prijazen tudi za živali.

1. Jerome Flynn

56-letni igralec v videu za organizacijo PETA pove: ”Med študijem sem se zaljubil v osebo, ki je živela vegansko in mi je pokazala nekaj letakov. Šlo je v bistvu o tem, kako ravnamo z živalmi. Vsebina me je zelo presenetila, saj sem bil že vedno ljubitelj živali, vendar nas nihče ne poduči o tem, da bi živali povezali z jedmi, ki jih dobimo na krožniku. Veganstvo mi zelo odgovarja, nikakor ne pogrešam mesa. Verjamem tudi, da sem bolj zdrav kot večina moških moje starosti.” Igralec, ki je tudi aktivist za živali, v videu nadaljuje: ”Skoraj nobena žival, ki je rejena za meso, ne bo v svojem življenju dihala svežega zraka, čutila toplote sonca na svojem hrbtu, rila po zemlji, brskala po travi ali počela reči, ki bi zanje bile naravne ali vredne življenja. Njihova življenja so grozljiva od trenutka, ko se rodijo pa vse do takrat, ko ponje pridejo tovornjaki, ki jih naložijo in odpeljejo do lastne smrti. Povlečeni so v klavnico, kjer vidijo in vonjajo kri. Prosim, pridružite se mi, zavrnite to krutost. Pridružite se mi pri izbiri zdravih, etičnih, veganskih obrokov.” Video, ki ga je Flynn posnel skupaj s PETO, si lahko ogledate tukaj:

2. Nathalie Emmanuel

Natalie poznamo v seriji kot zapeljivo Missandei. Igralka je veganka že od leta 2012. Na svojem Instagramu pogosto poziva sledilce naj sprejemajo etične odločitve. Med drugim je prosila, naj ne nasedamo priljubljeni turistični atrakciji Tajske – jahanju in socializiranju s sloni, ki so ugrabljeni, pretepeni, priklenjeni na verige in prisiljeni zabavati obiskovalce in turiste. Za portal Womens Health je povedala, da se ji zdi vegansko kuhanje zelo enostavno, njeni obroki so vedno barviti. Inspiracijo za kuhanje najde na Instagramu. Obožuje brezglutenske palačinke (igralka ima alergijo na gluten), ki jih posladka z javorovim sirupom in obloži z bananami in borovnicami.

View this post on Instagram

When you enjoy your frizz ??‍?

A post shared by Nathalie Emmanuel (@nathalieemmanuel) on

3. Peter Dinklage

View this post on Instagram

4 days. #GameofThrones

A post shared by Peter Dinklage (@peterdinklage) on

Peter Dinklage je bil 15 let vegetarijanec, preden je postal vegan. Čeprav ga večina pozna kot Tyrion Lannisterja, ga vegani poznamo tudi kot ambasadorja in govornika za številne organizacije kot so PETA, Farm Sanctuary in Cruelty Free International. Igralec je znan po tem, da na snemanjih serije Igra prestolov, že od začetka zavrača prehranjevanje z mesom, nadomešča ga s tofujem. Zaradi priljubljenih volkov v seriji, so ljudje začeli množično kupovati pse pasme sibirski haski. Dinklage je ozavestil oboževalce serije in jih naprosil, naj s tem početjem prenehajo: ”Po izidu serije, se je število zapuščenih haskijev povečalo za 800 odstotkov.” Igralec pravi, naj ljudje pse raje posvajajo kot kupujejo, v kolikor so res prepričani, da so pripravljeni na tako veliko obvezo. Bori se tudi proti kozmetičnim poskusom na živalih. V videu za PETO, ki se imenuje Face your food (Poglejte svoji hrani v obraz), je povedal: ”Vem, da se boste želeli obrniti proč od prizorov, ki boste videli, vendar vedite, da plačate za to početje vsakič, ko kupite meso, jajca ali mleko.” Video si lahko pogledate tukaj: