• domov
  • Ljudje
  • Športniki, ki razbijajo mite o veganski prehrani

Športniki, ki razbijajo mite o veganski prehrani

V davnih časih, za devetimi gorami, je živel protiveganski izgovor, ki je pričal o tem, da človek na zgolj rastlinski prehrani, ne more opravljati fizičnih del ali napredovati v vrhunskih športnih panogah. No, najkasneje danes, v letu 2019 vemo, da je to že zdavnaj le mit. Predstavljamo vam le peščico, izredno uspešnih športnikov, ki so se s svojimi rezultati povzpeli na sam vrh lestvic športnih dosežkov. Morda celo ravno zaradi primerne, rastlinske prehrane?

1. Lewis Hamilton

Britanski dirkač formule 1, ni le petkratni prvak in vegan, temveč je tudi veganski aktivist, ki na svojih socialnih omrežjih pogosto deli krute, vendar realne in normalizirane posnetke in fotografije industrij, ki zlorabljajo živali v prehrambne in druge namene. Lewis med drugim v prostem času igra golf, deska na snegu in na vodi, po novem tudi skače s padalom, redno trenira vadbo v fitnessu in teče. Živali naravnost obožuje in sobiva s pasjim prijateljem.

2. Rich Roll

V letih 2008 in 2009, je Rich Roll premagal ovire na triatlonu Ultraman z več kot odličnimi rezultati. Ultraman je prvenstvo, na katerem sodeluje le 40 skrbno izbranih, povabljenih tekmovalcev. Odvija se na Havajih, traja tri dni, v katerih se športniki pomerijo v 10 kilometrih plavanja, 421 kilometrih kolesarjenja, ki ga izvajajo v dveh dneh in 84 kilometrih teka na zadnji, tretji dan tekmovanja. Kar naredi Richa resnično izjemnega je dejstvo, da dve leti pred prvim Ultraman prvenstvom, ni bil niti lastnik kolesa. Po burni preteklosti, povezani z drogami in alkoholom, se mu je življenje obrnilo na glavo. Po tem, ko je dopolnil 40 let! Tik pred srčnim infarktom in z obolelim telesom, se je odločil spremeniti način svojega življenja. Postal je vegan, obul športne copate in pričel resno tekati ter plavati. Dve leti kasneje je presenetil svet in sebe, ko je postal tretji najhitrejši Američan na Ironman prvenstvu, njegovo gorivo pa ni bilo nič drugega kot polnovredna, rastlinska prehrana.

3.Anthony Mullaly

Irski ragbi igralec Anthony Mullaly je za spletno stran Rise of the vegan povedal: ”Ko pogledam v preteklost, ne morem verjeti, da sem kdaj užival meso. Prebiram o psihologiji in anatomija človeka in bolj, ko se izobražujem, bolj sem mnenja, da nismo ustvarjeni za to, da jemo meso.” Anthony ni strasten le v športu, temveč je tudi velik aktivist in ambasador raznih veganskih organizacij. Na Instagramu večkrat pozira z živalmi, ob fotografiji s kravo, pa je zapisal: ”Prijatelji in ne hrana.”

View this post on Instagram

Making mates ?? #friendsnotfood

A post shared by Anthony Mullally (@mullally91) on

4. Serena Williams

Ameriška tenisačica Serena se je po diagnozi leta 2011, da ima Sjögrenov sindrom, odločila za prehod na rastlinsko, surovo prehrano. Za spletni portal Health.com je športnica povedala, da ji takšna vrsta prehrane pomaga pri simptomih te avtoimunske bolezni.

View this post on Instagram

Just because

A post shared by Serena Williams (@serenawilliams) on

5. Patrick Baboumian

Nemški strongman tekmovalec in bivši bodybuilder, je vegan že od leta 2011 in v tistem letu je tudi osvojil naziv za ”najmočnejšega Nemca”. Je velik aktivist in borec za pravice živali, med njegove dosežke pa za primerjavo spadajo med drugim: počep – 310 kg,  potisk s prsi – 215 kg, mrtvi dvig – 360 kg, rekordi v dvigih težkih predmetov in mnogi drugi.

6. Mike Tyson

Nekdanji ameriški boksar in svetovni prvak Mike Tyson je za ABCNews.com povedal: ” V življenju sem pojedel ogromno mesa in mlečnih izdelkov.  S starostjo sem pridobil ogromno telesne teže, artritis in težave s sklepi. Z rastlinsko prehrano nisem izgubil le odvečne teže, ampak so izginile tudi bolečine.”

7. Fiona Oakes

Fiona je britanska maratonka, ki drži kar 4 svetovne rekorde. Pri 17. letih, je zaradi posledic bolezni, izgubila pogačico. Ne samo, da kljub temu teče in podira rekorde, zmagala je na maratonu severnega pola in maratonu na Antarktiki. Veganka je od svojega šestega leta starosti. V 2018, je v Tromsu na Norveškem kot najhitrejša ženska postavila svetovni rekord na polmaratonu, oblečena v kostum krave (čas: 1 ura, 32 minut, 24 sekund). Fiona je lastnica  zatočišča za živali – Tower Hill Stables Animal Sanctuary, kjer skrbi za približno 500 živali. Pogledate si lahko tudi dokumentarec o tej izjemni osebi in športnici: Running For Good. Kmalu bo že četrtič tekmovala na Marathon des Sables, najbolj neizprosnem tekaškem tekmovanju na planetu.  Izgovori za veganstvo in rastlinsko prehrano? Vsaj pri Fioni so se definitivno razblinili! Naš globok poklon.

8. Tia Blanco

Profesionalna surferka, je svoji zlati medalji dosegla v letih 2015 in 2016. Tia upa, da bo lahko sodelovala na poletnih olimpijskih igrah leta 2020, v Tokiu. Za Vivalavegan.net je povedala, da je veganka zaradi živali, zdravja in planeta. Veganka je že 6 let in zaradi svojega načina prehranjevanja in življenja je ugotovila, da se je izboljšala njena športna učinkovitost. Pravi, da ima odkar je veganka, neizmerno več energije. Rada ozavešča ljudi o načinu življenja, ki ne povzroča trpljenja živalim. Vegani so postali tudi vsi ožji člani njene družine, starša in obe sestri, pa tudi njihov pasji član družine. Aktivna je vsak dan, saj zraven treningov deskanja, vadi tudi jogo in teče. Veganstvo za njo pomeni ljubezen.

9. Abel Trujillo

Ameriški borec mešanih borilnih veščin Abel Trujillo, s svojimi besedami na Twitterju: ”Sreča je sodobni denar. Duševni mir je sodobni uspeh. Zdravje je sodobno bogastvo. Biti kul danes pomeni biti sočuten! Prenehajmo jesti nedolžne živali, rešimo naš planet, živali, rešimo sebe! Počutili se boste bolje v mislih, telesu in duši.”

10. Barny du Plessis

Mister Universe 2014 in veganski bodybuilder Barny du Plessis je v dobrih 20 letih nastopil na 55 tekmovanjih: ”Reja živali je ogabna, sramotna, nehumana in barbarska. Je ekološka katastrofa. Z živalmi te dni počnemo huje kot kadarkoli medtem, ko bi naj bili ljudje sočutna in inteligentna vrsta. Te živali trpijo življenje polno stiske in mučenja, od minute svojega rojstva, pa vse do njihove brutalne smrti. Reja živali je srce parajoča in krivična.”

11. Carl Lewis

Carl Lewis je sodeloval na štirih olimpijskih igrah. Pritekel si je 9 zlatih medalj. Svoj neizmerni uspeh v letu 1991, v šprintu na 100 metrih, pripisuje polnovredni, rastlinski prehrani, katero je začel uživati v letu 1990: ”Najboljše leto mojega tekmovanja na tekaški stezi, je bilo prvo leto, ko sem začel jesti vegansko hrano.”

12. David Carter

Carter je branilec ameriškega nogometa in veganski aktivist. Vegan je postal v letu 2014 po tem, ko si je ogledal dokumentarec Forks Over Knives: ”Ljudje me sprašujejo ali mi lahko ponudijo steak in so zelo presenečeni, ko jim povem, da ne jem mesa in drugih živalskih produktov, kot je na primer mleko. Večina je mnenja, da bi posledično moral biti droben in šibak, a seveda tako mišljenje upade, ko me zagledajo.” Na Instagramu pogosto ozavešča o rastlinski prehrani, pravi pa, da za kosilo pogosto poje rjav riž, črn fižol, avokado in omako iz indijskih oreščkov.”

13. Ed Templeton

Profesionalni rolkar Ed Templeton kratko in jedrnato: ”Ko si enkrat prebereš kako deluje mesna in mlečna industrija in izveš za reči, ki jih tam počnejo, tega ne moreš več podpirati. Nisem želel več sodelovati v umoru živali in finančno podpirati celotnega sistema. Menim, da bi moral biti način s katerim se prehranjujem jaz – vsakdanji. Tako tudi ravnam s celotno situacijo. Ni potrebe po tem, da smo preveč ponosni, da se prehranjujemo vegansko. To je tako kot, da bi vsem razlagal, da ne varam svoje žene. Normalno je, da tega naj ne bi počel. Tudi mesa naj ne bi jedel!”