• domov
  • Ljudje
  • Slovenska gorska tekačica Ana Čufer dosegla 13 mesto na Marathon du Mont-Blanc

Slovenska gorska tekačica Ana Čufer dosegla 13 mesto na Marathon du Mont-Blanc

Fotografija: Ana Čufer/Facebook

Maraton du Mont Blanc je trail maraton, ki poteka vsako leto junija, že od leta 2003 v centru alpinizma Francije, v Chamonix-Mont-Blanc. Trail tek je vrsta teka, ki vključuje tek po naravni podlagi kot so gozdovi in gore.

Fotografija: Marathon du Mont-Blanc/Facebook

Letos 30. junija, je na maratonu v Franciji sodelovalo 2344 tekačev in tekačic, ki so se povzpeli na 2.780m visoko goro. Tekmovalka iz Slovenije, gorska tekačica Ana Čufer, je pritekla odlično 13 mesto med ženskami in skupno 80 mesto vključno z moškimi. Ana je veganka, strastna športnica in tekačica.

Ana Čufer je za naš portal je v izjavi opisala kako je tekma,ki je bila vse kaj drugega kot enostavna potekala: ”Prišli smo dva dni pred tekmo, da smo si ogledali ledenike in bližnje vrhove. Čeprav bi morala dva dni pred tekmo strogo počivati, sem vedela, da se s svetovno elito ne morem ravno primerjati, tako da sem brez slabe vesti hodila okrog Chamonixa in odkrivala čudovito naravo. Tekmo so nam prestavili na 6-h zjutraj zaradi možnih popoldanskih neviht, kar je zame pomenilo, da moram ob 3-h zjutraj vstati. Tista noč je bila kar brutalna, ne vem, če sem spala 2 uri, saj so imeli pod našim oknom žur. Niti zaprta okna in niti čepki za ušesa niso zadušili glasnih francozov. Kot, da to ni bilo dovolj, sem imela še vedno prebavne motnje, ker sem prvi dan pila vodo iz pipe, ki žal, ni bila ravno pitna. Ob 3-ter marmelado. Klasika. Zajtrki so pri meni vedno enaki (in najboljši!). Z velikim strahom sem se podala na start in želja po 30. mestu se mi ni zdela več realna, saj sem za startno črto skoraj zadremala. Mogoče sem pa ravno zato, ker sem vedela, da moram teči pametno, dosegla potem dobro uvrstitev. Prvih 10 km so me vsi prehitevali, vendar sem vedela, da moram ostati v svojem tempu, če želim v enem kosu dokončati tekmo. Pogledam na uro, ki mi kaže, da tečem že več kot 3 ure. Kaj? Očitno sem vmes še malo zadremala, saj sem bila prepričana, da tečem maximalno 2 uri. Linex tablete so do 30 km prijele, tako, da mi ni bilo potrebno več iskati grmovja med tekmo ? Tako, da sem se najboljše počutila od 30 km do cilja. V 12 km sem tako uspela prehiteti 10 žensk. Še sreča, da mi je fant, ki me je 2x pričakal ob progi povedal, katera sem, saj sem bila prepričana, da sem okrog 30-ga mesta. Tako so bili zadnji kilometri res lepi, kljub hudi vročini. Škoda, da ni bila tekma še malo daljša. Med samim tekmovanjem sem spila najmanj 3,5 L izotonika in vode, pojedla sem 3 gele, 3 mini lubenice (slaba izbira, če imaš prebavne motnje!) ter košček limete, limone in pomaranče (ni bil moj namen, samo Francozi na okrepčevalnicah so bili RES zelo veseli, če si kaj vzel iz njihovega krožnika). Uvrstitev mi je odprla pot še v ostale tekme, vendar se bom najverjetneje udeležila samo še Dolomitov, ker so stroški prevoza do ostalih tekmovanj visoki. V Dolomitih bo profil tekme, ki mi je bolj pisan na kožo. Za takrat obljubim, da bom na tekmo prišla bolj spočita, pila prevreto vodo in prinesla s seboj slušalke za žaganje z motorko, da bom lahko spala ?  ”

Fotografija: Ana Čufer/Facebook

Med ženskami je tekmo sicer zmagala Ruth Croft iz Nove Zelandije, drugo uvrščena je bila Italijanka Silvia Rampazzo in tretja Norvežanka Elli Anne Dvergsdal.

Med moškimi si je prvo mesto pritekel Italijan Davide Magnini, drugi je bil Italijan Nadir Maguet in tretji Bartlomiej Przedwojewski iz Polske.

Spodaj si poglejte najboljše trenutke letošnjega maratona du Mont-Blanc: